22 Eylül 2024 Pazar

MSD Eşbaşkanı: Astana'da Özerk Yönetim görmezden gelindi

Astana görüşmelerinde Özerk Yönetim görmezden gelindiği için Suriye krizinin çözümü yerine krizin derinleştirildiğini belirten MSD Eşbaşkanı Emîna Umer, Suriye rejiminin çözümden kaçtığını ifade etti.

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde Astana'da 10 ve 11 Aralık tarihlerinde 14. toplantı gerçekleştirildi. Garantör ülkeler arasında İdlib başta olmak üzere birçok konuda derin çelişkiler yaşandığını gösteren sonuç bildirgesiyle toplantı sona erdi.

Astana toplantısının sonuçlarını ve Suriye rejiminin açıklamalarını ANHA'ya değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emîna Umer, tüm tarafların artık Özerk Yönetimi görmezden gelme ve suçlama çabalarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Astana görüşmelerinin de diğer toplantılar gibi sonuçsuz kaldığını hatırlatan Emîna, "Yapılan toplantılarda Özerk Yönetim ve DSG'ye tekrardan 'bölücülük' suçlaması yapıldı. Bu suçlamaları kesinlikle reddediyor ve Suriye krizinin çözümü için hiçbir proje üretemeyen Astana'nın garantör ülkelerinin yaklaşımlarının olumsuz olduğunu belirtiyoruz. Bu ülkeler çözüm yerine Suriye krizini derinleştirmektedir. Çünkü bu ülkeler, bölge halklarının iradesini yansıtan ve kalıcı çözüm için proje geliştiren Özerk Yönetim'i görmezden geliyor" şeklinde konuştu.

'SURİYE REJİMİ ÇÖZÜMDEN KAÇIYOR'
Suriye rejiminin Özerk Yönetim ve DSG'ye yönelik ithamlarına değinen Emîna, "Suriye rejimi, son dönemde yaptığı açıklamalar ile bölgede yaşananlardan uzak olduğunu gösteriyor. Çünkü Özerk Yönetim ve DSG, Suriye krizinin başından bu yana Suriye'nin sınır hattını işgal ve teröristlere karşı korudu, kurumlarında bölge halkına hizmet sundu. Rejimin açıklamaları, halen kalıcı bir çözüm için diyalogları istemediğini ve Suriye'de yaşayan tüm halk ve inançların menfaatine olacak bir anayasadan kaçtığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

'KRİZİN ÇÖZÜMÜNE DEMOKRATİK TEMELDE YAKLAŞILMALIDIR'
Emîna, şöyle devam etti: "Suriye krizinin kalıcı çözümü için bir siyasi görüş ve ulusal projemiz var. Krizin çözümü için sürekli Suriye içi diyalogların geliştirilmesi çağrısı yapıyoruz. Ayrıca yıkım, göç ve katliam dışında bir şey getirmeyen her türlü askeri seçenekleri reddediyoruz. Astana'da garantör devletler ve Suriye rejimi, artık görmezden gelme politikalarını bırakmalı ve sorunun çözümü için krize demokratik temelde yaklaşmalıdır."

'RUSYA ŞU ANA KADAR ROL OYNAMADI'
Daha önce gündeme gelen Rusya'nın, Özerk Yönetim ve Suriye rejimi arasındaki görüşmelerde garantör rolü oynayabileceği haberlerine değinen Emîna, "Rusya, şu ana kadar hiçbir garanti vermedi. Tüm girişimleri yaptıkları basın açıklamaları ile sınırlı kalmıştır. Rusya, bugüne kadar Özerk Yönetim ve Suriye rejimi arasında diyaloglara ciddi yaklaşmamış ve hiçbir garanti de vermemiştir" aktarımlarında bulundu.