24 Eylül 2024 Salı

Mızraklı hakkında yeni iddianame: Festival giderini karşıladı

Kayyumla görevden alınan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mızraklı hakkında, 2019 yılında kentte düzenlenen film festivalinin giderlerini karşıladığı iddiasıyla bir iddianame daha hazırlandı. Ümit Akbıyık isimli açık tanık ifadeleriyle birleştirilmesi istenen iddianamede, belediyenin festivalin giderlerini karşılaması iddia edildi ve suç sayıldı, Mızraklı'nın KCK yerel yönetimlerden olduğu kişilerle görüştüğü öne sürüldü.

Yerine kayyum atanarak görevden alınan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında, festival giderini karşıladığı için bir iddianame daha hazırlandı. Açık tanık Berna Ayverdi'nin ifadeleriyle Mızraklı hakkında açılan davada 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, cezası Yargıtay tarafından "eksik inceleme" nedeniyle bozulmuştu. Mızraklı hakkında bu seferde Ümit Akbıyık isimli açık tanık ifadeleriyle birleştirme talepli iddianame hazırlandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre 25 Nisan'da haklarında gözaltı kararı verilen 216 kişi hakkında verdiği ifadelerle gündeme gelen Akbıyık'ın ifadeleri üzerine Mızraklı hakkında soruşturma başlatıldı. Akbıyık, 12 Ocak 2023'te verdiği ifadede "örgüte yakın olduğunu" öne sürdüğü Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği'nin yaptığı bir festivalin giderlerinin Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı iddia etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu iddialar üzerine Mızraklı hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırladı.

İddianamede, 2019 yılının mayıs ayı başlarında KCK yerel yönetimlerde görevli olduğu öne sürelen kişilerin Mızraklı'yla görüştüğünü, festivalin düzenlendiği ve giderlerinin de belediye tarafından karşılandığı iddia edildi.

Mızraklı'nın yargılandığı davayla birleştirme talebiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek, 5 Eylül'de Mızraklı'nın ve avukatlarının yokluğunda yapılan duruşmayla açık tanık Ümit Akbıyık dinlendi. Mızraklı'nın ise iddialara karşı savunması alınmadı.