23 Eylül 2024 Pazartesi

'MİT, Ayten Öztürk'e 6 ay işkence yaptı'

Lübnan'da gözaltına alınan ve Türkiye'ye teslim edilen Ayten Öztürk, MİT tarafından bilinmeyen bir yerde 6 ay işkence gördü. Öztürk'ün duruşmaya getirilmedi, SEGBİS ile bağlanmadı. Avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı da müvekkilinin duruşmaya getirilmeyerek gizlendiğini belirtti.
Lübnan'da gözaltına alınarak Türkiye'ye teslim edilen ve hakkında "DHKP/C yöneticisi olmak" iddiasıyla dava açılan Ayten Öztürk'ün yargılanmasına dün başlandı.
 
MAHKEMEYE GETİRİLMEDİ
 
Cumhuriyet'in haberine göre; Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasına, tutuklu Ayten Öztürk getirilmedi. Mahkeme heyeti, hapishane yönetiminin "personel eksikliğini" gerekçe göstererek Öztürk'ü Ankara Adliyesi'ne getirmediğini tutanağa yazdırdı. Ancak Ayten Öztürk, SEGBİS yoluyla da duruşmaya bağlanamadı. Bağlantıda sorun olduğunu söyleyen mahkeme başkanı, davaya üç avukat sınırlaması getirdi. Ayten Öztürk'ün avukatı Yılmaz, müvekkilinin 8 Mart 2018'de Lübnan Havalimanı'nda gözaltına alındığını ve 13 Mart 2018'de MİT'e teslim edildiğini ifade etti.
 
'İŞKENCE GÖRDÜ'
 
Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu aşamadan itibaren müvekkilimin gözleri bağlandı. Uçakla bilinmeyen bir yere götürüldü. Müvekkilim, polislere teslim sürecinde buranın Ankara olduğunu anladı. Müvekkilimin anlatımına göre kendisine 28 Ağustos 2018'e kadar 6 ay boyunca işkence yapıldı. Falakaya yatırıldı, Filistin askısında kaldı, elektrik verildi. Daha sonra Ayten, Yapracık'ta TEM'e teslim edildi. Polisler, ‘Biz bir ihbar üzerine Yapracık denilen yere gittik, bir tarlada Ayten Öztürk'ü yanında iki bavulla yakaladık' diye tutanak tuttular. Bu tutanak gerçeğe aykırıdır. Ayten, ‘Beni, MİT işkence yaptıktan sonra Yapracık'a götürdü, orada siyasi şube polislerine teslim etti' dedi. Ayten, işkence gördükten sonra 42 kiloya kadar düştü. Ben vücudundaki işkence izlerini gördüm. Ayten, bunu sorguda savcıya da göstermek istedi. Ancak savcı gözlerini kaçırdı. Sorgu hâkimi de işkence izlerine bakmak istemedi."
 
Avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı da müvekkilinin duruşmaya getirilmeyerek gizlendiğini belirterek, "Vücudundaki 898 yarayı gördüm. Vücuduna dokunmaya korktum. Islak, kuru yaralar vardı. Ankara'da bir işkence merkezi var. Kontrgerillanın mı MİT'in mi bilmiyoruz" diye belirtti.
 
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, dosyanın İstanbul'a gönderilmesine, Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına karar verdi.