23 Eylül 2024 Pazartesi

Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Mübarek öldü

Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Mısır'da, Enver Sedat'ın 1981 yılında suikast sonucu öldürülmesi üzerine cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturup, 2011 yılında Arap Baharı ile birlikte ülkede yaşanan "Arap Baharı"nda halk ayaklanması ile devrilen Hüsnü Mübarek, yaşamını yitirdi.

1981-2011 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Mübarek, 2011'in Ocak ayında başlayan halk ayaklanmaları eylemleriyle tüm yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ayaklanma sırasında eylemcilerin öldürülmesi yönünde emir verdiği için yargılanan Mübarek, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Uzun süre Maadi Askeri Hastanesi'nde tutuklu kalan Mübarek, Mısır Temyiz Mahkemesi tarafından "suçsuz" bulunmuş ve 2017 yılında serbest bırakılmıştı.
 
Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından Muhammed Mursi cumhurbaşkanı olmuştu. Müslüman Kardeşler'in en önemli isimlerinden biri olan Mursi, 2013 yılında Abdülfettah el-Sisi'nin başında olduğu ordu tarafından devrilmişti. Mayıs 2015'te "Mısır'ın istikrarını bozmak" suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası verilen Mursi, 17 Haziran 2019'da yargılandığı mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti.