3 Ekim 2024 Perşembe

Meslek örgütleri: Deprem sonrası koordinasyon sorunu yaşanıyor

TMMOB, İzmir Tabipler Odası ve İzmir Barosu, depremin ardından koordinasyon sorunu yaşandığını belirterek, meslek odaları ve kitle örgütlerinin de koordinasyon kuruluna alınması gerektiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Tabipler Odası ve İzmir Barosu, deprem yerinde yaptıkları incelemenin ardından gözlem ve önerilerini paylaştı. 

Bayraklı'daki Aşık Veysel Parkı toplanma alanında yapılan açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de katıldı. Ortak açıklamayı ise TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir okudu.

'ORTAKLAŞMA KABUL EDİLMİYOR'
Depremde zarar gören halkın yaralarını sarmak için çalıştıklarını belirten Akdemir, önceliklerinin çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürümesi ve işbirliği içinde olmak olduğunu söyledi. Felaketin sorumluları ile ilgili gerekenin yapılması için takipte olacaklarını ifade eden Akdemir, "Yaşadığımız süreçte yurttaşlarımızın yaşam hakkı vazgeçilmez önceliğimizdir. Bununla birlikte barınma, sağlık, güvenlik gibi insani taleplerinin güvence altında olmasının takipçisiyiz" dedi.

Akdemir, salgın koşullarında yaşanan deprem ile birlikte olağandışı bir durum yaşandığına dikkat çekerek, "Bilim Kurulu ile afetlerde görev almış deneyimli ekibiyle, kadroları ile bilgi ve birikimini İl Hıfzıssıhha Kurulunda aktarmaya, müzakere etmeye, aksaklıkların tespiti ve çözümünde sahada da görev almaya hazır Tabip Odası'nın işbirliği kabul edilmemektedir. Binlerce avukatın ofisi altüst olmasına rağmen karşılıksız hukuki destek sunacağını açıklayan Baro'nun birikiminden adaletin tahsisi için faydalanılmalıdır" diye konuştu.

'KALICI BARINMA ŞARTLARI GELİŞTİRİLMELİ'
Kamu hizmetlerinin aksamaması için personelin güvenli koşulda görevini yerine getirilmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Akdemir, acil olmayan hizmetlerin durdurması ve iş önceliğinin afet yönetim çalışmalarını verilmesi gerektiğini belirtti.

Yine halkın bilgiye doğru ve şeffaf biçimde ulaşması gerektiğini kaybeden Akdemir, "Halk kendisiyle ilgili alınacak kararlara kurumsal siyasi örgütsel her düzeyde temsilcileriyle katılabilmelidir. Deprem bölgesi ve çevresindeki etrafında trafik akışı şu an olduğundan farklı ve etkin bir biçimde örgütlenmelidir. Geçici barınma alanlarının yerleri bir an önce belirlenmeli, önümüzdeki kış koşulları da dikkate alınarak bu alanlar sağlıklı ve güvenli yaşam için gerekli alt yapıya kavuşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

'KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR'
Pandemi koşullarında sağlık ve hijyenin önemi üzerinde duran Akdemir, alanda çalışan görevli ve yurttaşların salgın açasından güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla kişisel koruyucu araçların teminin sağlanması gerektiğini dile getiren Akdemir, ısınma, duş, tuvalet ihtiyaçlarının güvenli biçimde sağlanmasının gerektiğini belirtti. Akdemir, "Hasar görmüş veya boşaltılmış binaların yarattığı risklere karşı öncelikle yurttaşların can güvenliği sağlanmalıdır" diye ekledi.

Akdemir, son olarak "Aynı zamanda yurttaşlarımızın bu binalarda bulunan eşyaları güvence altına alınarak bir an önce kurtarılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Alanda yürütülen yardım destek çalışmalarının bütünsel olarak koordinasyonuna ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda tüm yardım destek organizasyonlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yürütülmesi çalışmaların etkinliği ve verimini arttıracaktır" dedi.