22 Eylül 2024 Pazar

Meksikalı kadınlar tecavüz failinin adaylığını geri çekmesini istedi

Meksika Cumhurbaşkanı López Obrador'un partisinden Félix Salgado Macedonio'yu Guerrero Eyaleti valisi adayı olarak göstermesine kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar, 5 kadına cinsel saldırıda bulunan Macedonio'nun adaylığının geri çekilmesini istiyor.

Meksika Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador beş kadına cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Félix Salgado Macedonio'yu Guerrero Eyaleti valisi adayı gösterdi. Macedonio'nun adaylığına tepki gösteren kadınlar, cinsel istismar faili vali adayının adaylığının geri çekilmesini istedi.

Bir kadın 1998 yılında 17 yaşında iken Félix Salgado Macedonio tarafından evinde tecavüz saldırısına maruz kaldığını açıklamıştı. Benzer bir açıklama, 2007 yılında üç kadın tarafından yapılmıştı. Kadınlar Félix Salgado'nun cinsel taciz saldırısına uğradıklarını duyurmuştu.

Meksika Cumhurbaşkanı López Obrador, Félix Salgado Macedonio'nun adaylığına yönelik eleştirileri siyasi bir linç olarak nitelendirirken, feminist harekete "büyük saygı duyduğunu" iddia ederek tepkileri azaltmaya çalıştı. Fakat kadınların tepkisini engelleyemedi. Ulusal Yeniden Oluşum Hareketi (MORENA) partisindeki birçok kadın, kadınlara yönelik cinsel saldırı failinin vali adayı gösterilemeyeceğini söyledi.

Kadın bedenine yönelik saldırılara dikkat çekmek için geçen yıl 9 Mart'ta kadın grevini örgütleyen bir kolektif olan Brujas del Mar'ın sözcüsü Arussi Unda, "Bu çok zor bir savaş, kadına yönelik şiddet o kadar normalleştirildi ki sesimiz duyulmuyor" dedi.

MORENA partisinden bir grup kadın siyasetçi de parti liderlerine yazdıkları mektupta, "İnsanları temsil etmeyen adaylıkları savunmak mutlak sorumsuzluktur" ifadelerine yer verdi. Mektup yaklaşık 600 kadın ve 100'den fazla erkek tarafından imzalandı.

Kadınlar ayrıca, kadınların erkeklerden daha fazla çalışıp daha az kazandığı ve kadına yönelik şiddet suçlarının cezasız kaldığı Meksika'daki ataerkil düzene son vermek için sosyal medya üzerinden örgütleniyor.