25 Eylül 2024 Çarşamba

Mehmet Uytun davası Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi

Cizre'de 2009 yılında 18 aylık Mehmet Uytun'u gaz fişeğiyle katleden Uzman Çavuş Hakan Alkan'ın yargılandığı davada dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 9 Ekim 2009'da evinin balkonunda askerler tarafından atılan gaz kapsülüyle katledilen 18 aylık Mehmet Uytun'a ilişkin Uzman Çavuş Hakan Alkan'ın "taksirle ölüme neden olmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın 4'üncü duruşması Cizre 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Uytun ailesinin avukatları Yakup Güven, Ercan Yılmaz, Uytun'un annesi Kevser Uytun ve babası Turan Uytun katıldı. Sanığın katılmadığı duruşmaya, avukatı ise bulunduğu kentten Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı.

Kevser Uytun, mütalaada aleyhe olan hususları kabul etmediğini belirterek, sanığın "kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Turan Uytun da sanıktan sonuna kadar şikayetçi olduğunu söyledi. 

Mütalaaya karşı savunma yapan Uytun ailesi avukatı Ercan Yılmaz, dosyanın "olası kastla adam öldürme" suçundan görevli Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ederek, "Zira olayda kullanılan silah nişangahı olan ve atış yapılırken hedef gözetilen bir silah türüdür. Anayasa Mahkemesi'nin Cizre için benzer dosyalarda olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini, ayrıca haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını gerektiği yönündeki kararlar vardır, ayrıca Nihat Kazanhan isimli çocuğun öldürülmesi olayına ilişkin açılan davanın dosyamıza emsal olması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasa Mahkemesinin ihlal kararıyla beraber dosyamıza görevsizlik kararı verilerek dosyamızın görevli Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukat Yakup Güven, yargılamanın 14 yıldır sürdüğüne işaret ederek, önceki mahkemede failin aklandığını söyledi. Güven, "Olayımızda kolluk görevlisi olan sanığın beyanları daha muteber görünmüştür. Bir kısım deliller toplanmamış ve yokluğumuzda sanık savunmaları alınmıştır. Mütalaayı kabul etmiyoruz, sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sanık avukatı Yalçın Torun, 10 sayfa savunmasını yazılı bir şekilde mahkemeye sunduğunu belirterek, müvekkili hakkında beraat kararının verilmesi, olası ceza verilmesi durumunda ise cezanın paraya çevrilmesi talebinde bulundu.

Duruşmaya verilen aradan sonra mahkeme, sanık Alkan hakkında "Taksirle Ölüme Neden Olma" suçundan kamu davası açıldığını, sanığın eyleminin bir bütün halinde 5237 sayılı TCK'nın 81, 21/2 maddelerinde düzenlenen "Olası Kastla Adam Öldürme" suçunu oluşturup oluşturmayacağı hususundaki delillerin takdir ve değerlendirme yetkisinin üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğunu belirterek, dosyayı Cizre Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.