23 Eylül 2024 Pazartesi

'Mehmet Salih Filiz derhal tahliye edilmeli'

Hasta tutsak Mehmet Salih Filiz için 484. kez bir araya gelen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, "Uzun yıllardır kronikleşmiş hastalıkları olan ve hapishanede kalamayacak durumda olan Mehmet Salih Filiz acil olarak tahliye edilmeli ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavileri sağlanmalıdır" dedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisayitifi, 484. kez düzenledikleri eylemde hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Hapishanelerde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunduğu hatırlatılan açıklamada, 2023 yılının başından bu yana tespit edilebildiği kadarıyla 41 tutsağın  yaşamını yitirdiği aktarıldı.

'UZMAN BİR DOKTORA GÖRÜNEMEDİ'
Bu hafta Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsaklardan Mehmet Filiz'in durumu aktarılan eylemde, "Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesinden 7 Nisan 2023 tarihinde Bodrum S Tipine sevk edilmiştir. Ülserotif Kolit, Ankilozan Spoldolit ve buna bağlı Romatoid Artrit hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklarından dolayı Gastroenteroloji ve Ramotoloji Polikliniklerinde düzenli olarak tedavi olması gerekmektedir. Ödemiş'te iken İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Hastanesine götürülüp getiriliyordu. Bodrum'da ise 2,5-3 saatlik yol ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülüyor. Sabah 09.00'da kelepçe takılıyor ve akşam 17.00-18.00 gibi geri getiriliyor ve bu süre içinde kelepçeli tutuluyor. Kalın bağırsak hastalığı nedeni ile sürekli tuvalete yakın olması gerekiyor ancak ne tuvalet ihtiyacı karşılanıyor ne de kelepçeleri açılıyor. Bağırsak hastalığı nedeni ile Gastroenterolojiye 2 yıldır gidiyor ancak şimdiye kadar uzman bir doktora görünememiştir" denildi.

'KANSER TEŞHİSİ KONDU'
Filiz'in her kontrolünün asistan hekimler tarafından tekrarlanan şekli ile yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "2019 yılında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından kanser teşhisi konuldu ancak İzmir'de yapılan biyopsi sonucunda kanser olmadığı ancak klinik şüphesi olduğu söylendi.  Bodrum S Tipine geldikten sonra da 2 ay kadar önce kolonoskopi yapılmış ve kötü huylu olan yaranın aktif olduğu ifade edilmiştir. 2023 yılı başlarında Bakanlığın istemiyle sürekli hastalığının olup olmadığının tespiti istenmiş ve 13 Haziran 2023 tarihinde sağlık kurulu raporu ile 'Sürekli hastalıkları bulunan hasta, cezaevinde kalamaz' şeklinde rapor düzenlenmiştir. Bu rapor Adli Tıp kurumuna gönderilmiş ancak Adli Tıp Kurumu güncel olan raporun tekrar güncellenmesini isteyerek hastayla birlikte getirilmesini istemiştir. 17 Kasım 2023 tarihinde hastane tarafından 'Kronik hastalık olan Ülserotif Kolit ve Ankilozan Spondolit için tedavi devamı ve takipleri aksatmaması önerilir' şeklinde rapor düzenlenmiştir. Şimdi bu rapor ile İstanbul Adli Tıp Kurumuna götürülecektir" ifadeleri yer aldı.

'MEHMET SALİH FİLİZ SAĞLIKLI KOŞULLARDA TEDAVİ EDİLMELİ'
Hastalıkları nedeniyle çoğu yemeği tüketemeyen Filiz'in sıvı mama ile beslenmek zorunda olduğunu ve mamanın eczane aracılığı ile getirildiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Özel diyeti var ancak bu diyete uyulmuyor. Kendi imkanları ile kantinden yiyecek almaya ve ücretli ilaçları almaya maddi olanakları uygun değildir ve karşılayamıyor. Uzun yıllardır kronikleşmiş hastalıkları olan ve hapishanede kalamayacak durumda olan Mehmet Salih Filiz acil olarak tahliye edilmeli ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavileri sağlanmalıdır. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 484. haftada, Hasta Mahpusların durumlarını dile getirdik. Mahpusların yaşamış olduğu tüm sorunlar, kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."