23 Eylül 2024 Pazartesi

Medved'ov'da mültecilere dönük işkence

Slovakya sınırında gözaltına alınıp Medved'ov'da tutulan Türkiyeli mültecilerin aileleri, yakınlarının ağır koşullarda tutulduğunu ve işkence gördüğünü belirterek, bırakılmalarını istedi.

Türkiye'den Avrupa'ya iltica etmek isterken 2 Ekim'de Slovakya sınırında gözaltına alınıp Medved'ov Gözaltı Merkezi'nde tutulan Türkiyeli mültecilerden Umut Yapal'ın yakınları İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Umut Yapal'ın annesi Özgül Yapal, Medved'ov'un mülteci kampı değil bir hapishane olduğunu belirterek, koğuşların hijyen koşullarının çok kötü olduğunu belirterek, oradaki mültecilerin temiz içme suyuna erişimi olmadığını, dışarı çıkartılmadığını, hava alamadığını kaydetti.

Oğlunun Crohn's hastası olduğunu ifade eden Yapal, Umut Yapal'ın gerekli hijyen koşullarına, diyete ve temiz suya ulaşamaması halinde sağlık durumunun kötüleşeceğinin ve kanser olabileceğinin altını çizdi.

Geçmişte kampta kalan çok sayıda mültecinin açlık grevi yaptığını ancak talepleri karşılanmadığı gibi koşullarının daha da kötüleştiğini ifade eden Yapal, orada bulunan mültecilere fiziksel ve psikolojik işkence uygulandığına da dikkat çekti. Mültecilerin 3 aydır orada bulunduğunu ve iltica taleplerinin kabul edilmediğini kaydeden Yapal, "Bir an önce çocuğumun oradan çıkmasını istiyorum" dedi.

Oğlunun en azından açık kampa alınmasını isteyen Yapal, daha önce gerçekleştirdikleri basın toplantısı sonrası 7 mültecinin çıkarıldığını ancak çok sayıda mültecinin hala çok kötü koşullarda orada tutulmaya devam ettiğini belirtti. Yetkililere seslenen Yapal, "Artık çaremiz kalmadı. Sesimiz ulaşsın istiyoruz" dedi.

Berfin Dilan Güven ise, Medved'ov'da tutulan mültecilere Slovakça, dillerini bilmediği bir belge imzalatılarak orada kalış sürelerinin uzatılmaya çalışıldığını aktardı. Yapal'ın bunu imzalamayı reddettiği için psikolojik şiddet, tehdit ve hakaretlere uğradığını dile getiren Yapal, bu belge imzalatılarak, mülteciler yeni oraya giriş yapmış gibi gösterildiğini ve sürenin uzatıldığını söyledi.