6 Ekim 2024 Pazar

Meclis'te HSK'ye atanacak 7 üye belirlendi

Meclis Genel Kurulu, Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) atanacak 7 üyeyi seçti.

Meclis Genel Kurulu, Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) atanacak 7 üyeyi seçti. Meclis'te 21 adaydan 7 üye seçimle belirlendi. HSK'nin yeni üyeleri; Ergün Şahin, Hamit Kocabey, Aysel Demirel, Bilal Temel, Ömür Topaç, Sinan Esen ve Cumhur Şahin oldu. 

HDP, Hakim ve Savcılar Kurulu seçimlerinde Cumhur ve Millet İttifakları arasındaki anlaşma nedeniyle seçimleri protesto etmiş Genel Kurul'u terk etmişti.

HSK seçimlerinde iktidar ile muhalefet arasında anlaşma sağlanmış, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, HSK'ye seçilecek 7 üyenin üç katı adayı belirlemişti. 21 aday, komisyon üyelerinin oyları ile belirlenmişti.

Karma Komisyondan çıkan 21 isim üzerinden Meclis Genel Kurulu'nda bugün yapılan seçimlerle belirlenen 7 HSK üyesinden 4'ünün Cumhur İttifakı, 3'ünün Millet İttifakı'nın önereceği isimler olması konusunda uzlaşıldı.

7 Haziran'da görev süresi dolacak olan HSK üyeliği için 118 kişi başvurmuştu. Alt komisyonun aday adaylarının başvurularını incelemesinin ardından toplanan Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Genel Kurulda yapılacak seçimlerde 7 üyelik için 3'er aday belirlemişti.

Cumhur İttifakı'nın Millet İttifakı'na 2 üye teklifinin ardından tartışma yaşanmıştı. İki ittifak arasında süren görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı'nın istediği 4, Millet İttifakı'nın istediği 3 ismin seçilmesi konusunda uzlaşmıştı.