6 Ekim 2024 Pazar

Marmara Denizi için bir an önce etkin çözümler üretilmeli

Kasım 2020'den bu yana Marmara Denizi'nde ciddi ekolojik tehdit oluşturan deniz salyasını Meclis'e taşıyan HDP Milletvekili Murat Çepni, Bakan Ersoy, Kurum ve Pakdemirli'nin yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. 

Denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağını teşkil eden fitoplankton diye adlandırılan bitkisel canlıların (mikro algler) aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan müsilaj yani deniz salyası, Kasım 2020 tarihinden bu yana Marmara Denizi'nde ciddi ekolojik tehdit oluşturuyor. 

Yüzeyden 30 metreye kadar inmiş olan deniz salyası, Marmara Denizi'nin tabanını kaplayarak, etkisini her geçen gün arttırmış, İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu sahillerini kapladı. Marmara Denizi, yıllar boyunca derin deşarj yöntemiyle çoğu basit bir arıtmadan geçen kentsel ve endüstriyel atık sular ve yağışlarla taşınan tarımsal üretimde kullanılan gübre ve pestisitler nedeniyle yoğun kirlilik yaşamakta, kıyı dolgularıyla en zengin ekolojik alanları yok ediliyor.

'İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNUYOR'
Bölgedeki havzalarda tarım ve evsel atık kaynaklı azot ve fosfor kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Bilim insanları, deniz salyasının oluşmasında, iklim krizi nedeniyle deniz suyunun sıcaklığının artmasının ve denizlerdeki kirliliğin gerekli koşulları oluşturduğunu söylüyor. Marmara Deniz'inin hemen her sahilinde görülen deniz salyası, deniz canlılarının yaşamını tehdit etmekte, biyolojik çeşitliliği yok etmekte, insan sağlığına olumsuz etkileri bulunuyor. 

Marmara Denizi'nin ekosistemini tahrip eden deniz salyası deniz canlılarının yanı sıra turizmi de tehdit ediyor. Kalın yapışkan tabakası, kötü kokulu yapısı ve taşıdığı mikroorganizmalar nedeniyle denize girilmesine engel oluşturuyor. Bandırma, Erdek, Avşa, Ekinci'de denize girmek mümkün görünmüyor. Pandemi döneminde, turizm sektörünün içinde bulunduğu ekonomik darboğaz da dikkate alınarak, Marmara Denizi kıyıları için bir an önce etkin çözümler üretilmesi gerekiyor. 

HDP MİLLETVEKİLİ MURAT ÇEPNİ'DEN SORU ÖNERGESİ
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. 

Çepni'nin yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 
"Marmara Denizinde deniz salyasının turizm sektöründe yaratacağı mağduriyetler tespit edilmiş midir? Turizm sektöründe, ekonomik olarak mağduriyet yaşayacak olan binlerce insanın zararları için desteğiniz olacak mıdır?
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) deniz temizliği kriterine göre Marmara Denizi sahillerinde mavi bayrak verdiği plajlardan deniz salyası nedeniyle kirlenen olmuş mudur?
Bilim insanları iklim krizi nedeniyle Marmara Denizinin yüzey sıcaklığının artması ve deniz salyası ilişkisini ortaya koymuşlardır. Hükümetinizin, Marmara Denizi ve diğer denizlerin ekosistemine zarar veren iklim krizini önleyici tedbirleri almak için eylem planı var mıdır? Türkiye genelinde denizlerde deniz salyası vakaları takip edilmekte midir? Bu konuda çalışmalar başlamış mıdır?
Marmara Denizin kıyılarında ne kadarlık alanda, hangi il sınırlarında dolgu yapılmıştır Kıyılarda dolgu yapılacak projeleri engelleyecek yasal düzenlemeler yapılacak mıdır?
Deniz salyasının Marmara Denizi'nde balık türlerine verdiği zararlar ve deniz salyası nedeniyle ölen balıklar için bir araştırma yapılacak mıdır? Araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
Olta balıkçılığı yapan halka, deniz salyası konusunda gerekli uyarı yapılmakta mıdır? Tutulan balıklar için denetim yapılmakta mıdır?"