20 Eylül 2024 Cuma

Marksist Teori dergisinin 15. sayısı çıktı

Marksist Teori, 15. sayısını "Erkeklikle toplumsal yüzleşme" dosyasıyla okurlarıyla buluşturdu.

Marksist Teori dergisinin 15. sayısı çıktı. Derginin bu sayısında dosya konusu olarak "erkeklikle toplumsal yüzleşme" konusu temel teorik-politik boyutlarıyla ele alınıyor.

"Erkeklikle toplumsal yüzleşme" dosyası kapsamında üç yazı yer alıyor. Sema Duru Boran, "Kadın devriminde strateji ve proleter erkekle ittifak sorunu" başlıklı yazısında komünist öncünün cins çelişkisine dair programatik yaklaşımlarını strateji bağlamında ele alıyor. Stratejinin ana konusu olan ittifaklar sorununu kadın devrimi strateji açısından ilkesel ve politik açılardan tartışıyor. Kadın özgürlük mücadelesinin güncel politik perspektiflerini sunuyor.

Dosyanın ikinci yazısı, "Tasfiyecilikle mücadelede erkek egemen örgütsellikle yüzleşme" başlığı taşıyor. Yeliz İsyan yazısında, emekçi sol hareketimizdeki ideolojik ve politik tasfiyecilik olgusuna odaklanıyor. Emekçi sol hareketin değişik politik özne ve kadın örgütlerindeki tasfiyeci görünümlerin somut bir analiz ve eleştirisini yapıyor. Kadın özgürlük mücadelesindeki gerileme ve mevzi kayıplarının süre giden tasfiyeci kuşatma ve saldırılarla bağını koyan yazı, aynı zamanda ideo-politik tasfiyeciliğe karşı mücadele perspektifini açıyor.

Sultan Ulusoy, "Erkek egemen toplumsal çürümeye çarşı erkeklikle toplumsal yüzleşme" başlıklı yazısıyla dosyayı tamamlıyor. Ulusoy, erkek egemen toplumsal çürümeye dair teorik bir arka plan sunarak, güncel toplumsal çürüme gerçeğini teorik, politik, örgütsel ve ideolojik düzlemlerde ele alıyor. Ulusoy, örgütlü devrimci ve komünist erkeklere toplumsal çürümeyle mücadeleyi ideolojik ve eğitsel düzlemden politik bir düzleme sıçratmayı salık veriyor. Erkeklikle toplumsal yüzleşme çağrısı yapıyor.

Derginin 15. sayısında dosya konusunun yanı sıra dört yazı daha bulunuyor.

İnan Özgür, "Şimşek programı, ekonomik kriz ya da yoksullaşma krizi" yazısıyla AKP-MHP iktidarının ekonomik programı olan OVP'yi ele alıyor ve mücadele perspektifi koyuyor.

Okan Danacı, "Gençlik hareketi üzerine" adlı yazısıyla gençlik hareketinin güncel analizini ve sorunlarını tartışıyor.

Metin Botan, sömürgeci Türk devletinin yeni savaş hazırlıkları bağlamında politik analiz ve öngörüler sunuyor. Bu doğrultuda işgalci savaşa karşı mücadeleye hazırlık konularını işliyor.

Filipinler Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin, "Partiyi güçlendirmek ve devrimi ilerletmek için düzeltme hareketi" metni derginin sayfalarını dolduran son yazı olarak yer alıyor.