6 Ekim 2024 Pazar

Mardin'de 'kentsel dönüşüm' protestosu

Mardin'in Yeşilli ilçesinde "kentsel dönüşüm" kararı adı altında mahallelerin yıkımı sürüyor. Tepki gösteren mahalleliler, evlerin yıkılmasına izin vermeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Mardin'in Yeşilli ilçesine bağlı Gül ve Tepebaşı mahallelerinde yer alan evlerin alınan "kentsel dönüşüm" kararı kapsamında yıkımına devam ediliyor. Projeye karşı çıkan mahalle sakinleri ise, yıkım yapılan alanda bir araya gelip, yaptıkları açıklama ile tepkilerini gösterdi. Açıklamayı mahalle sakinlerinden Sultan Aca yaptı.

Proje kapsamında kendilerine metruk evlerin yıkılacağının söylendiğini ancak sağlam evlerinin de yıkılmak istendiğini dile getiren Aca, Belediye Başkanı Hayrettin Demir'in kendisine ve yandaşlarına rant alanı oluşturmak istediğini söyledi. Kendilerinin yoksul insanlar olduğunu ve gidecek bir yerlerinin olmadığını belirten Aca, yerlerinden göçertilmek istendiklerini ifade etti.

Aca, "Yol, su ve elektrik gibi temel hizmetlere dahi ulaşmakta zorluk yaşayan halk, Ortaçağ koşullarında yaşamaya mahkum edilmiştir. Hiçbir sosyal imkanın olmadığı ilçede yönetim, insanların gölgesinde dinlenebileceği tek bir ağaç dahi dikmemiştir. Belediye işçilerinin maaşları, ikramiyeleri, tazminatları ödenmiyor, parasını isteyenler kapı dışarı edilmekle tehdit ediliyor" diye konuştu.

Yaşanan göçler nedeniyle ilçenin nüfusunun 20 binden 14 bine kadar gerilediğini kaydeden Aca, evlerinin yıkılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Mahalle sakinlerinden Türkan Bat ise, canını dişine takarak 20 yılda yapabildiği evinin yıkılmasını istemediklerini dile getirdi. Bat, tepkisini "Ne yeni ev yapacak gücümüz var ne de onların yaptığı evleri alacak gücümüz var. Biz nereye gideceğiz" sözleriyle dile getirdi.