21 Eylül 2024 Cumartesi

Mardin ve Diyarbakır'da yangın: 7 kişi yaşamını yitirdi

Mardin ile Diyarbakır arasında çok sayıda köyü etkileyen yangında çağrı yapılmasına rağmen devlet havadan müdahale etmedi. Karadan müdahalenin yetersiz kalması nedeniyle en az 7 kişi yaşamını yitirdi. Anız yangını olmadığını vurgulayan halk, yangına elektrik tellerinden çıkan kıvılcımın neden olduğunu açıkladı. Yıllardır söylemelerine rağmen DEDAŞ'in yıpranmış telleri onarmamasına isyan etti.

Mardin'in Mazıdağı ilçesi ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasındaki bölgede dün gece elektrik tellerinden çıkan kıvılcımın neden olduğu yangın çıktı. Yangının büyümesi üzerine köylüler evlerini terk ederken yangına müdahale devlet saatlerce müdahale etmedi. 8 köyü etkileyen yangının Göksu Barajı'na kadar devam ettiği öğrenildi. Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine bağlı itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, devlet yangını saatlerce izledi.

'HAVADAN MÜDAHALE EDİLSİN' ÇAĞRISI
Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Kudret Uçuk, "Durum çok kötü. Kaymakama Valiye haber verdik ve helikopter istedik. Ancak hala gönderilmiş değil. İtfaiye ekipleri ile yangına müdahale edilemiyor. İtfaiye yetersiz kalıyor. Bir an önce helikopterle müdahale edilmesi gerekiyor. Orada insanlar yanıyor" dedi.

Mardin'deki tüm itfaiye ve ambulanslar bölgeye sevk edilirken, araçların yetersiz kalması nedeniyle Diyarbakır'dan de takviye araç sağlandı. Havadan müdahalenin yapılmadığı saatlerde açıklama yapan Çınar Belediye Eşbaşkanı Semra Akyüz, yangının büyük olduğunu, ölü ve yaralılar olduğunu belirterek, "Yangının karadan müdahalesi zor. Biran önce havadan müdahale edilmesi gerekiyor" çağrısı yaptı.

Yangına 15 yangın söndürme aracı ve itfaiye personeliyle müdahale eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eşbaşkan Doğan Hatun başkanlığında kriz masası oluşturdu.

MARDİN VALİSİ 1, DİYARBAKIR VALİSİNDEN 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ AÇIKLAMASI
Mardin ve Diyarbakır Valilileri yangında yaşamını yitirenlere ilişkin çelişkili açıklamalar yaptı. Mardin Valiliği yangında 1 kişinin yaşamını yitirdiğini 10 kişinin yaralandığını açıklarken, Diyarbakır Valiliği 3 kişinin yaşamını yitirdiğini 9 kişinin yaralandığını duyurdu.

Mardin Valiliği Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Köksalan Mahallesi kırsal alanında başlayan yangının, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler Mahallesi istikametine doğru ilerlediğini, yangın bölgesine itfaiye ve orman işletme müdürlüğüne bağlı araçlar ve ekiplerin sevk edildiğini açıkladı.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ise, yangından 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını açıkladı.

Mardin ve Diyarbakır valileri ile devleten herhangi bir yetkilisinden, yangın insanların yaşamı alanlarına sıçramasına rağmen neden havadan müdahale edilmediğine ilişkin açıklama gelmedi.

DEM PARTİ'DEN ÇAĞRI: HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezi de gece saatlerinde açıklama yaptı. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, karadan müdahalenin yetersiz kaldığı belirtilerek, "Yetkililer zaman kaybetmeden daha kapsamlı ve havadan müdahale etmelidir. Tüm duyarlı kurumlara hızlı bir şekilde devreye girmeleri için çağrı yapıyoruz" denildi.

DBP VE DEM PARTİLİLER YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DEM Parti milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları gece saatlerinden itibaren olan yerine gitti.

YANGIN ÇIKAN ALANDAKİ ÇOBANLARA ULAŞILAMADI
Yangının söndürülmesinin ardından yaşananları anlatan bölge halkı, yangının 21.00 sıralarında elektrik tellerinin kopması sonucu başladığını anlattı.

ONARILMAYAN ELEKTRİK TELLERİ KOPTU, YANGIN ÇIKTI
Olayın ilk görgü tanığı, "Valilik anız diyor ama anızla alakası yok. Yangın elektrik tellerinden çıktı. Biz yıllardır onarım istiyoruz ama yapmıyorlar. Teller koptu düştü sonra köy yanmaya başladı. Biz defalarca DEDAŞ'a dilekçe verdik ama bir şey yapmadılar" sözleriyle yangının sorumlularına işaret etti.

Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangına ilk müdahalenin halk tarafından traktör gibi araçlarla yapıldığını, yetkililerin yangına müdahalesinin yetersiz olduğunu belirten halk, yangın çıkan alanda çobanlar ve hayvanların olduğunu ve ulaşamadıklarını da aktardı.

Yangında yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun yangını söndürmek için müdahale eden 17-20 yaşlarındaki gençler olduğu öğrenildi. Yangında yaşamını yitirenlerden isimlerini öğrenebildiklerimiz şunlar: Şeyhmus Demir, Resul Yılmaz, Rezan Yılmaz, Mezel Demir, Hasan Demir.

Tobinî ve Keleka mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 5 bin dönüm alanda buğday ve mısır tarlaları yandı.

HAYATINI KAYBEDEN 2 KİŞİ DEFNEDİLDİ
Mazıdağı'na bağlı Keleka kırsal mahallesinde yaşamını yitiren Resul Yılmaz ve Şeyhmus Demir mahalle mezarlığında defnedildi.

Cenaze törenine DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, Diyarbakır, Batman, Mardin belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kişi katıldı.