20 Eylül 2024 Cuma

Mardin Belediyesi kayyumu memleketindeki belediyeye 15 milyon TL aktardı

Mardin Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları kayyumun yarattığı tahribata ilişmin basın toplantısı düzenledi. Mardin Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, kayyumun kendi memleketi olan Elazığ'ın 3 Ocak Belde Belediyesine 15 milyon TL aktardığını açıkladı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk, belediye yöneticileri ile birlikte kayyum döneminden kalan borçlar ve tahribatlara ilişkin açıklama yaptı.

Eşbaşkan Devrim Demir, kayyumun Mardin'in kültürel ve tarihi dokusunu korumadığını ve tahrip ettiğini vurguladı. Demir, "Kürdistan kentlerinde halka hizmet eden tüm kurum ve kuruşlar kayyum atamasının ardından ya kapatıldı ya da çeşitli saldırılara maruz bırakıldı ve amacından saptırıldı. Kayyum tüm sokak, cadde, park ve tarihi yerlerin isimlerini değiştirdi. Kürt diline dair hizmet yürüten tüm kurumlar kapatılarak sadece Türkçe hizmet verilmeye başlandı. Bu politikalarla toplumsal hafızaya saldırılmak istenildi" dedi.

Eşbaşkan Ahmet Türk de, Mardin Valiliği'nin belediyenin elektrik borcu olmadığını iddia ettiğini hatırlatarak, DEDAŞ borcunun 600 milyon lira civarında olduğunu söyledi. 8 Mayıs'ta elektriklerin kesileceğinin bildirildiğini, borcu ödemelerine rağmen elektriklerin kesildiğini açıklayan Türk, MARSU ve belediyenin toplam borcunun da 4 milyar 875 milyon 802 bin 94 TL olduğunu belirtti. Türk, kayyumun kasada sadece 150 milyon TL bıraktığını, işçi ve memurların maaşları ödendikten sonra kasada 35 milyon TL kaldığını kaydetti.

'KAYYUM 3 OCAK BELEDİYESİ'NE 15 MİLYON AKTARDI'
Bazı AKP'li belediyelere Mardin Büyükşehir Belediyesi kasasından yasadışı bir şekilde para aktarıldığını anlatan Türk, bu belediyelerden birinin kayyum Tuncay Akkoyun'un kendi memleketi olan Elazığ'ın Arıcak ilçesine bağlı 3 Ocak Belde Belediyesi olduğu bilgisini verdi. Bu belediyeye 15 milyon TL aktarıldığını söyleyen Türk, bunların hepsini belgelediklerini anlattı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Raci Bilici, devri yapılan taşınmazlar ile farklı kurumlara tahsis edilen taşınmazlara ilişkin bilgi verdi.

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, taşınmazların devredilmesine ve yapılan borçlara ilişkin gerekli hukuki adımları atmak için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

'BİZİM İÇİN HALKIN İRADESİ ÖNEMLİ'
Gazetecilerin Kobanê davasında verilen karara dair sorusunu yanıtlayan Türk, halkların özgürlüğü için mücadele ettiklerini belirterek, "Bizim için önemli olan halkın iradesinin ortaya çıkması. 31 Mart seçimlerinde halkın iradesi güçlü bir şekilde ortaya çıktı. 3 dönemdir belediye seçimlerine katılıyoruz. Herkesin kafasında 'Kobanê davasında verilen karardan sonra acaba kayyım atanır mı?' sorusu var. Burası Türkiye, hukukun olmadığı, adaletin olmadığı, yargının tarafsız ve bağımsız olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bunun için neyin nasıl olacağını bilemeyiz. Ama bizim için halkın iradesi önemlidir. Halkın iradesine ipotek konulduğu zaman biz tepkimizi koyarız. Çünkü o iradeyi tanımamak bu halkı tanımamaktır. Bir bütün olarak halkın özgürlüklerini askıya almaktır. Yoksa bireysel olarak kayyum atanmış, atanmamış bizim için çok önemli değil. İradenin ipotek altına alınması durumunda tepkimizi gösteriyoruz" dedi.