20 Eylül 2024 Cuma

Madımak Katliamında ölümsüzleşenler Urfa Cemevinde anıldı

Alevi Bektaşi Federasyonu, Urfa Cemevi bahçesinde açıklama yaparak 2 Temmuz Sivas katliamında yaşamını yitirenleri andı. Açıklamada, talepler sıralandı, talepleri kabul edilene kadar meydanlarda olacakları, mücadeleyi sürdürecekleri vurgulandı.

Urfa Cemevi bahçesinde yapılan açıklamada, 31 yıl önce Sivas'ta Madımak Oteli'nde katledilen 33 kişi anıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri tarafından gerçekleştirilen eylemde Mehmet Türkmen açıklama yaptı.

Madımak Katliamının üzerinden 31 yıl geçtiğini, öfkeleri ve acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyleyen Türkmen, "Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, zaman aşımı kararını tanımıyoruz" dedi.

Katliamdan 9 yıl sonra AKP'nin iktidara geldiğini ve katliamcı anlayışı devam ettirdiğini söyleyen Türkmen, katillerin avukatlığını yapanların AKP'den milletvekili olduğunu, hüküm giyen katillerin affedilerek serbest bırakıldığını söyledi. 

Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'nin utanç müzesi olması taleplerinin karşılanmadığını, katliam faillerinden kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili bilgi verilmediğini söyleyen Türkmen, "Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa, işe Diyanet İşleri'nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din dersleri kaldırılarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli utanç müzesi yapılarak başlanmalıdır. Asimilasyonun ve inkarın suç kapsamına alındığı, her türlü nefret söyleminin yasaklandığı bir iklim yaratarak normalleşme olacaktır" dedi.

Normalleşmenin Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kapatılmasıyla olacağını söyleyen Türkmen, "Biz Aleviler, ezilenler ve ötekileştirilenler bir kez daha diyoruz ki; katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Talepleri karşılanana kadar meydanlarda olacaklarını, eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan Türkmen, "Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi, bu acı günümüzde bizlerle birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Siyasal islamın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız. Anadoluya ışık olmaya devam edeceğiz. Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri olarak, 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nın unutulmaması ve unutturulmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

Açıklamada katliamda ölümsüzleşen 33 kişinin isimleri okundu.

Eylemde, "Sivas'ı unutma, unutturma", "Katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı.