20 Eylül 2024 Cuma

'Maden çalışması sonucu Sakarya Vadisi yaşanmaz bir hal alacak'

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, Cengiz Holding'e bağlı şirketin altın ve gümüş madeni için yüzlerce hektar alanda yapacağı kazıların onlarca mahalleyi ve doğal yaşamı ciddi biçimde etkileyeceğini duyurdu.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, "Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi" için yüzlerce hektar alanda yapılacak kazıların 10'dan fazla mahalleyi ciddi anlamda etkileyeceğini duyurdu. Yaptıkları basın açıklamasında Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin ÇED Başvuru dosyasının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne teslim edildiğini belirten dernek, yakında halkın bilgilendirme toplantısı yapılacağını söyledi.

Yapılan maden kazılarından Atalan, Alpagut, Avlamış, Atalantekke, Behçetiye, Çalkara, Demirciler, Karaoğlan, Karacabaşı Pınarı, Tarpak ve Tekeciler mahallelerinin etkileneceği ifade edildi.

'28 ENDEMİK BİTKİ, 128 KUŞ TÜRÜ VAR'
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Maden sahası Atalan'a 1300 metre, Alpagut'a 3300 m ve Tekeciler'e 3400 metre mesafededir. ÇED başvuru dosyasına göre proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ile 128 kuş türü tespit edildiği ve Birinci Arkeolojik sit alanına 220 metre ve 1800 metre mesafede olduğu belirtilmiştir. Bu ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin karı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır. Sahanın en yüksek noktası 1285 metre, en düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde yüzde 40'dan büyük eğim vardır. Bu eğimli arazi aklımıza Erzincan İliç altın madeni toprak kaymasını ve bu maden sahasında bir kazada Sakarya nehrine siyanürlü toprak karışması ihtimalini aklımıza getirmektedir."

'TOPRAĞA, ORMANA, SUYA SAHİP ÇIKALIM'
"Patlatmalarda çıkan toz bulutu Türkiye'nin narenciye ve sebze ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Sakarya Vadisinin çiftçiliği ve hayvancılığı bu siyanürle altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak ve mikro klima özelliği yitirileceğinden yılda 2-4 kez ürün alma şansı yok olacaktır. Bunların sonucunda Sakarya Vadisi yaşanamaz bir hal alacaktır" denilen açıklamada, tüm halk toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya davet edildi.