20 Eylül 2024 Cuma

Maarif modelin iptali için Danıştay'a başvuru

AKP-MHP iktidarının "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı altındaki müfredat değişikliğinin iptali için Müfredatı Geri Çekin Platformu Danıştay'a başvurdu.

Müfredatı Geri Çekin Platformu, 28 Mayıs'ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı altında müfredat değişikliğinin iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Başvuru öncesi Danıştay binası önünde açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Bakanı Kemal Irmak, laikliğe aykırı olması nedeniyle toplumun büyük bir kesiminin yeni müfredata karşı olduğunu belirtti.

Irmak, "Bu talep nedeniyle 24 kurum bir araya gelerek bir platform oluşturdu. Bu platform Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bu müfredatın niçin geri çekilmesi gerektiğini madde madde açıkladı, bakanlığı uyardı ancak buna bir yanıt verilmiş değil" dedi.

Cemaat, bu cemaatlere ait vakıf ve iktidara yakın "eğitim kurum"larında yaşanan şiddet, taciz, tecavüz ve ölümleri hatırlatan Irmak, yeni müfredatın bu durumların artmasına neden olacağını vurguladı. Düz liselerin ve çok özellikli liselerin kapatıldığını söyleyen Irmak, geri kalan liselerin ise imam hatip lisesi yapıldığı hatırlattı. Irmak, "Buradaki müfredat ile imam hatip müfredatını birleştirerek tek tip müfredat haline getirecekler. Bu hem geleceğimiz için hem gelecek kuşaklar açısından önemlidir. Bu müfredat ile belirli bir kesim yok sayılıyor. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından, platform üyeleri ve avukatlar, Danıştay'a geçerek, "tek tip" olarak nitelendirdikleri müfredatın iptali için başvuruda bulundu.