22 Eylül 2024 Pazar

Lübnan'da polis ile eylemciler arasında çatışma: Onlarca kişi yaralandı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta eylemciler ile polis arasında yaşanan çatışmada çok sayıda kişi yaralandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un şehir merkezindeki Şehitler Meydanı'nda toplanan halk, yeni hükümeti kurma süreci kapsamında pazartesi günü görüşmelerin yapılacağı parlamentoya yürümek istedi.

Barikatını aşmaya çalışan kitleye polis ve askerler gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıya eylemciler taş ve havai fişeklerle karşılık vermesi üzerine Şehitler Meydanı ile yakınındaki caddelerde çatışma yaşandı, onlarca kişi yaralandı.

Emniyetin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaşanan çatışmada çok sayıda polisin yaralandığı, yaralı polislere meydanlarda müdahale edildiği ve 20'sinin ise hastanelere nakledildiği belirtildi.

Lübnan Sivil Savunma Birimleri ise olaylarda yaralanan eylemcilerden 54 kişiye müdahale ettikleri ve 36'sını da yakın hastanelere ulaştırdıklarını aktardı.

Şehitler Meydanı'ndaki eylemler devam ederken, ülkenin diğer bölgelerinde de halk sokaklara çıkarak eylemler düzenledi.

NE OLMUŞTU?
Lübnan'da 17 Ekim'de ekonomik kriz ve vergilere karşı başlayan protestolar, Başbakan Hariri'nin istifasına yol açmıştı. Protestolara 13 gün direnen Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunmak zorunda kalmıştı.

Ülke genelinde protestolarını sürdüren halk, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması talepleri bulunuyor.