23 Eylül 2024 Pazartesi

Lübnan'da halk zamlara karşı sokaklarda

Lübnan'da halk yine sokakta. İç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizi yaşayan halk, hükümeti protesto etti.

Lübnan'da halk, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı başlattığı direnişine devam ediyor. 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizin yaşandığı ülkede, halk her geçen gün gelen zamlara karşı hükümeti protesto ediyor.

Lübnan Merkez Bankası, 1515 Lübnan lirası olarak kuru sabit tutuyor ancak karaborsada dolar dün itibarıyla 2 bin 600 Lübnan lirasına çıktı. Bunun üzerine sosyal medyada pahalılığa karşı yolları kapatma ve gösteri çağrısı yapıldı.

Bşakent Beyrut'un yanırısa Trablusşam, Beka, Sayda ve diğer bölgelerde dün sokaklara çıkan yüzlerce kişi, yolları trafiğe kapattı.

Lübnan'ın kuzeyinde yer alan Trablusşam kentinde gündüz saatlerinden itibaren lastik yakarak yolları kapatan eylemciler, yerel para birimi Lübnan lirasının dolar karşısında ciddi oranda değer kaybetmesine ve hayat pahalılığının artmasına tepki gösterdi.

Yolları açmaya çalışan polis ile eylemciler arasında yaşanan çatışmada 3 kişi yaralandı.

Ülkenin kuzey ile güneyini birbirine bağlayan Ring Köprüsü başta olmak üzere başkent Beyrut'un çeşitli noktalarında da gösteriler ve yol kapatma eylemleri düzenlendi.

BAŞBAKAN: LÜBNANLILARIN DEVLETE GÜVENİ KALMADI
Maliye Bakanlığının geçen yıl yayımladığı rapora göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) sahip Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.

Lübnan burjuvazisi, krizi fırsata çevirerek maaşları düşürüyor veya çok sayıda kişiyi işten çıkartıyor. Bankalar ise yurt dışı havaleleri askıya aldı ve müşterilerin döviz çekmesine kısıtlamalar getirdi.

Başbakan Hassan Diyab'in bir kaç gün önce yaptığı açıklama, Lübnan'daki durumu özetliyor: 

"Devlet mevcut şartlarda Lübnanlıları koruyacak güçte değildir. Açıkçası Lübnanlıların devlete güveni kalmamıştır."