24 Eylül 2024 Salı

Lübnan halkı ekonomik krize karşı sokakları terk etmiyor

Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle başlayan hükümet protestoları sürüyor. Trablusşam'da halk yine sokaklara çıkarak eylem yaptı.

Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle hükümet protestoları sürüyor. Başkent Beyrut'ta dün binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protesto gösterileri, bugün ülkenin kuzeyindeki Trablusşam kentinde devam etti.

Trablusşam'daki hükümet binası önünde akşam saatlerinde toplanan Lübnanlılar, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı sloganlar eşliğinde lastik yakıp bir süreliğine yolları trafiğe kapattı.

Tarblusşam kentinin diğer bazı bölgelerinde de toplanan küçük gruplar, ekonomik kriz ve yönetimi paylaşan siyasi partileri protesto etti.

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı düzenlenen gösteriler üzerine Saad Hariri'nin başbakanlığındaki 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti, 29 Ekim 2019'da istifa etmişti.

Hariri'nin yeniden başbakanlık görevine yanaşmaması üzerine Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefikleri, eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümetin kurulmasını sağlamıştı.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle ekonomik ve mali krizin daha da derinleştiği ülkede, protesto gösterileri yeniden alevlenmiş durumda.