25 Eylül 2024 Çarşamba

Linç edilen Yurdakul'u kamuoyuna duyuran Avukat Günaslan'a dava

Linç edilerek öldürülen Ulaş Yurdakul'un ölümünü basın aracılığıyla kamuoyuna taşıyan Yurdakul ailesinin avukatı Hasan Günaslan hakkında hukuksuzca açılan davayı, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Meclis gündemine taşıdı. 

Balıkesir Kepsut L Tipi Hapishanesi'nde 8 ay boyunca işkenceye maruz kalan ve 01 Ocak 2017 tarihinde linç edilerek öldürülen Ulaş Yurdakul'a yönelik linçle ilgili telefon dökümü ve ifade tutanaklarını basınla paylaşan Avukat Hasan Günaslan hakkında soruşturma açıldı. 

Yurdakul, koğuş temsilcisi ve adamları olduğu ileri sürülen 8 tutsak tarafından linç edilerek öldürülmüştü. 8 ay boyunca işkence ve kötü muameleye de maruz kalan Ulaş Yurdakul'un ölümü sonrası yapılan soruşturma ile mahkumlar için iddianame hazırlanırken, hapishane görevlileri açısından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Karara karşı Yurdakul Ailesinin avukatı Hakan Günaslan karara itiraz etti, ayrıca böylesine bir ihmali kamuoyuyla paylaşmak için Yurdakul ailesi  ile İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde açıklama yapılarak olayın basında çıkması sağlandı. 

İHD'de yapılan açıklamanın ardından Hürriyet gazetesinde haber geniş yer aldı. Bunun sonucunda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından, Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu özel denetime tabi tutularak, görevliler hakkında disiplin soruşturması yapıldı ve rapor düzenlendi. Adli soruşturmanın yetersizliğini ortaya koyan raporda "cezaevinde bir çete olduğu ve idarenin de bu çeteyi kolladığı, Ulaş'ın görevlilerin görevlerini ihmal etmeleri sonucu öldüğü, görevlilerin görevlerini yerine getirmiş olmaları durumunda ölümün meydana gelmeyeceği" tespitlerine yer verilerek 26 görevli hakkında işlem yapılması talep edildi ve bu yönlü soruşturma başlatıldı. 

Ancak, olayın kamuoyunda yer etmesini sağlamak amacıyla linçle ilgili telefon dökümünü ve ifade tutunaklarını, Ulaş Yurdakul'un kaldığı yerin fotoğraflarını basınla paylaşan Avukat Hasan Günaslan hakkında ise dava açıldı. Davanın görüldüğü Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi yetkisizlikle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine dosyayı gönderdi. 

DAVA MECLİS'E TAŞINDI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, avukat Günaslan'a yönelik hukuksuzca taşınan davayı Meclis gündemine taşıdı. Çepni'nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, öne çıkan sorular şöyle: 

- "Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün olayın araştırılması için yaptığı denetimde Soruşturma Savcıları'nın kamu adına görevlerini etkin şekilde yapmadıkları ortaya çıkmasına rağmen Bakanlığı'nız tarafından katılan vekili hakkında aynı Savcılar tarafından soruşturma ve kovuşturma izni istenmesinin ve bu iznin Bakanlığı'nız tarafından verilmesinin hukuka uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

- Devletin can güvenliğini koruyamadığı bir mahkumun durumuna kayıtsız kalan cezaevi görevlilerinin sadece 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanmalarının gerekçesi nedir?"