23 Eylül 2024 Pazartesi

Libya'da yeni kriz; süreç iki hükümete doğru gidiyor

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi, mevcut hükümetin görev süresinin ertelenen seçim tarihine kadar olduğunu belirterek yeni başbakan seçti. Ancak mevcut Başbakan Dibeybe görevi bırakmayacağını açıkladı.

Uzun süren iç savaşın ardından geçici uzlaşma hükümeti kurulan Libya'da yeni bir kriz başladı. Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi, mevcut Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin görev süresinin dolduğu gerekçesiyle, eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan olarak seçti. Dibeybe ise ertelenen seçimler yapılmadan görevi bırakmayacağını ilan etti.

Birleşmiş Milletler temsilcilerinin dahil olduğu tartışmalar sonucu kurulan hükümetin görev süresi geçtiğimiz Aralık ayında dolmuştu. Hükümet, ülkeyi seçime götürmek ile görevlendirilmişti. Adaylık ve seçim usulü tartışmaları nedeniyle 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesi, tarafları yeni bir krize sürükledi.

Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi'nde yapılan oturumda, milletvekillerinin çoğunluğu Başağa lehine oy verdi. Oturuma, ülkenin batısından gelen temsilcilerin çoğu katılmaması dikkat çekti.

Mevcut Başbakan Dibeybe, yeni bir geçiş dönemine izin vermeyeceğini belirterek, hükümetin görevine devam edeceğini ilan etti. Dibeybe, ulusal televizyonda yaptığı konuşmada, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in yeni hükümet isteğine dikkat çekti, "İktidarı yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğim ve diğer adayların da çekilmesi durumunda başbakanlık yarışından çekileceğim" ifadelerini kullandı.

ARAP BİRLİĞİ: GELİŞMELERDEN ENDİŞELİYİZ
Libya'daki yeni kriz ve sürecin iki ayrı bölgesel hükümete doğru evrilmesi Arap ülkelerinin de öne çıkan gündemleri arasında yer aldı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Libya'daki yeni kutuplaşmadan endişeli olduklarını söyledi. Berlin'de yapılan konferansları ve alınan kararları hatırlatan Ebu Gayt, Libya'daki taraflar ile uluslararası ve bölgesel güçlerin verilen taahhütleri yerine getirme konusunda çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi.

Libya'da siyasi çözümün dar görüşlü çıkar tartışmaların üzerinde tutulması gerektiğini belirten Ebu Gayt, Arap Birliği'nin herhangi bir dış müdahale olmaksızın, Libya içi anlaşmaları destekleyeceğini vurguladı. Arap Birliği Genel Sekreteri, Libya topraklarındaki her türlü yabancı askerin varlığına son verme kararının önemine de dikkat çekti.