23 Eylül 2024 Pazartesi

Libya Konferansı'nda Erdoğan umduğunu bulamadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in girişimiyle Berlin'deki Libya Konferansı'nda Erdoğan umduğunu bulamadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in girişimiyle Libya'daki çatışmaları sonlandırmak hedefiyle Berlin'de yapılan Libya Konferansı'ndan iyi niyet beyanları dışında bir sonuç çıkmadı. Konferans başlamadan katılımcılarla çekilen aile fotoğrafındaki "beraberlik" sonuna kadar korunamadı.

ABD, Rusya, Çin, Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir'den katılımın olduğu Libya Konferansı'nın bitiminde üzerinde anlaşıldığı açıklanan metne dair Almanya Başbakanı Merkel'in BM Genel Sekteteri António Guterres ile basın açıklaması yaptığı saatlerde birçok katılımcı Berlin'i terk etmişti. Umduğunu bulamayan Erdoğan'ın daha konferans bitmeden ayrıldığı yönlü haberler konferans bitmeden Alman basınına yansıdı.

Konferansın sonuçlarına dair basın toplantısında konuşan Merkel, ateşkes ve silah ambargosunun uygulanması konularında hem fikir olduklarını belirtti. Ancak Libya'dan konferansa katılım sağlayan Trablus merkezli hükümetin başbakanı Fayiz es-Serrac ile ülkenin büyük kısmını elinde tutan General Halife Hafter'in anlaşmayı imzalamadıkları da kamuoyuna yansıdı. Yani anlaşma resmi olarak çatışan tarafları bağlamıyor.

BERLİN MERKEZİNDE POLİS ABLUKASI
Sabahın erken saatlerinden itibaren konferansın yapıldığı başbakanlık binasının etrafı demir bariyerlerle çevrildikten sonra polis araçlarıyla da zincir oluşturulduğu, civardaki yolların ve köprülerin halka kapatıldığı, resmi açıklamalara göre 4500 civarında polisin konferansın güvenliğini sağlamakla görevlendirildiği Berlin'de, faşist diktatör Erdoğan protesto edildi.

KATİL VE FAŞİST ERDOĞAN SLOGANLARI
Başbakanlık binasının hemen yanında düzenlenen Erdoğan'ı protesto eylemine 200 kadar Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman katılım sağladı. Berlin Eylem Komitesi adıyla örgütlenen protesto mitingine NAV-DEM, TJE, Defend Rojava, AvEG-Kon, ATİK, HDK Berlin, Alman antifaşist örgütler, Dr. Nick Brauns ve Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş katılım sağladılar.

Mitingde yapılan konuşmalarda faşist diktatör Erdoğan'ın barışın düşmanı olduğu, başta Kürt halkına olmak üzere tüm muhalif güçlere karşı saldırı, katliam, gözaltı ve tutuklamaları sürdürdüğü, daha birkaç gün önce Şengal'e saldırdığı, onun Berlin'de konferansa çağrılmasının bile bu konferanstan bir şey çıkmayacağının göstergesi olduğu belirtildi.

Erdoğan'ın faşist iktidarını sürdürmesinde başta Merkel olmak üzere emperyalist devletlerin payı olduğu, ona siyasi, askeri ve ekonomik destek sunanların işlediği suçların ortağı olduklarını vurgulayan konuşmacılar, Erdoğan'ın yeni Osmanlı hayallerin gerçekleşmeyeceğini, tüm diktatörler gibi onunda yıkılacağını ve ona karşı mücadele yürüten devrimci ve ilerici güçlerin kazanacağı söylendi.

Katil ve faşist Erdoğan sloganlarının sıkça atıldığı mitingde işgalci Türk devletinin Kürdistan'dan çıkması talepli sloganlar da atıldı.