20 Eylül 2024 Cuma

LGBTİ+ hakları aktivisti İris Mozalar tahliye edildi

Suriyeli göçmenlere dönük ırkçı saldırılara ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan LGBTİ+ hakları aktivisti İris Mozalar tahliye edildi.

Kayseri'de bir çocuğun cinsel istismara uğraması ve Suriyeliler hedef gösterilerek gerçekleştirilen ırkçı saldırılar sonrası göçmenlere dönük pogroma sosyal medyadan tepki gösteren LGBTİ+ hakları aktivisti İris Mozalar, 10 Temmuz'da ev baskınıyla gözaltına alınıp, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İris Mozalar, dün gece geç saatlerde tutulduğu Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nden tahliye edildi.

SÜREYYA OPERASI ÖNÜNDE EYLEM
Tahliye edilmeden önce Mozalar'ın serbest bırakılması için Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem düzenlendi. Çok sayıda kişinin yan yana geldiği eylemde, "Alevi, Kürt, göçmen, LGBTİ+, birlikte yaşam isteği cezalandırılamaz! İris'i serbest bırakın" pankartı açıldı.

Eylemde, İris Mozalar'ın eleştirilerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu vurgulanarak, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden İris değil, savaş ve ırkçılık nedeniyle güvencesiz bir şekilde dünyada var olmaya çalışan mültecilere saldıranlardır. İris'in mahkeme heyetine sorduğu gibi biz de soruyoruz 'İnsanlar ev yaktılar, pogrom yaptılar ve adli kontrolle serbest bırakıldılar, İris ise bunları yazdığı için mi tutuklanıyor?' Mültecilerin yaşam alanlarına, işyerlerine ve canlarına kast eden bu saldırganlar, toplumsal barış için 'yakın tehdit' oluştururken çoğu gözaltına alındıktan sonra salıverilmiş; arkadaşımız İris ise tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürülmüştür" denildi.

"Ne İris'i ne de bizi yalnızlaştırabilir, mücadeleden geriye düşürebilirsiniz. Bu hukuksuzluğa karşı arkadaşımızla dayanışmak için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşımızın elini bir an olsun bırakmayacağız" ifadeleri kullanılan eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "İris Mozalar yalnız değildir" sloganları atıldı.