23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar alanları doldurdu

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü alanlarda kutladı. Çok sayıda merkezde mitingler düzenlenirken, binlerce kadın özgürlük için Rojava kadın devrimini koruyacaklarını dile getirdi.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde meydanlardaydı. Kantonlarda merkezi olarak düzenlenen mitinglere binlerce kadın katıldı.

HESEKÊ

 

Hesekê Kantonu'ndan kadınlar, Dirbesiye ve Til Temir'den gelen kadınlarla birlikte Til Bêdir beldesinde kutlama gerçekleştirdi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, Kongreya Star ve YPJ bayraklarının donatıldığı alana kadınlar ulusal kıyafetleriyle geldi.

Etkinlik Kürtçe, Arapça ve Süryanice kutlama mesajları ile başladı. Kültür sanat etkinlikleri ve konuşmalarla devam etti. 

Kutlamaya Kongreya Star, Süryani Kadınlar, Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), YPJ, Asayişa Jin ve diğer kadın kurumları katıldı. JKŞ üyeleri "Rojava devrimi kadın devrimidir, savunalım" ve "Dünya kadın grevini selamlıyoruz" yazılı pankartlar taşıdı, "Jin, jiyan, azadi" sloganları eşliğinde yürüyüşle alana girdi.

Saygı duruşunun ardından İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan son görüşmenin notları okundu. Kuzey ve Doğu Suriye Kadınları adına hazırlanan açıklama Kürtçe, Arapça ve Süryanice okundu. Açıklamada 8 Mart'ın tarihi hatırlatıldı, Rojava devriminin halen erkek zihniyetin işgal saldırıları ve tehditlerine maruz kaldığı vurgulandı. Tüm kadınlara devrimi savunma çağrısı yapılan açıklamada, "Kadın özgürleşmeden yaşam da toprak da özgürleşemez" denildi. Açıklamanın ardından JKŞ'nin 8 Mart kutlama mesajı okundu.

Etkinlik müzik ve Kadın Erbane Grubu'nun ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO

 

Qamişlo Kantonu'ndan binlerce Kürt, Arap ve Süryani kadın, Tirbespiyê ilçesine bağlı Mizgeftê köyünde hazırlanan miting alanında bir araya geldi. Kadınların ulusal kıyafetleriyle katılmaları renkli görüntüler oluşturdu. Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) üyeleri, "Rojava devrimi kadın devrimidir. Savunacağız" yazılı pankart ve şehit komünist kadınların resimlerinin yer aldığı dövizlerle katıldı.

Halaylarla başlanan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın önceki yıllarda gönderilen kutlama mesajı okundu. Müzik ve folklar gösterimleri yapılan kutlamada, kadın örgütleri adına üç dilde açıklama yapıldı. Rojava kadın devriminin işgal saldırılarıyla tehdit edildiğine işaret edilen açıklamada, kadın özgürlüğü için devrimi büyütme ve sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Etkinlik müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

KOBANÊ

 

Kobanê'de de kadınlar 8 Mart dolayısıyla Özgür Kadın Meydanı'nde buluştu. 6 koldan yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, ulusal kıyafetleri ile miting alanında toplandı. Miting alanına kadınlar Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları, Kongreya Star, YPJ ve HPC Jin bayrakları ile geldi. Alana Abdullah Öcalan'ın sözlerinin yer aldığı pankartlar, "8'ê Adarê li hemû jinan pîroz be", "Şoreşa Rojava şoreşa jinê ye (Rojava kadın devrimidir), "Özgür kadın demokratik ulusun teminatıdır- Jina azad misogeriya Netewa Demokrate), "Em ê berxwedanê bilind bikin û tecrîdê bişkînin- (Mücadeleyi büyüteceğiz, tecridi kıracağız)" yazılı pankartlar asıldı.

Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) sabah saatlerinde kurum binasında toplanarak halaylarla 8 Mart’ı kutladı. Kurumdan alana kadar sloganlarla yürüyen JKŞ üyeleri, ''Rojava devrimi kadın devrimidir. Savunalım" yazılı pankart taşıdı. Komünist kadınlar rengarenk dövizler ve JKŞ bayrakları ile coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. JKŞ üyeleri sık sık "Jin jiyan azadi", "Jin jiyan berxwedan" ve "Bijî 8'e Adarê" sloganları attı. 

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Kongreya Star adına Rojîn Mihran söz aldı. Rojîn, Abdullah Öcalan'ın ailesi ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Kürtçe ve Arapça okudu.

 

Ardından Kongreya Star Fırat Koordinasyonu adına Zehra Berkel, Fırat bölgesi Özerk Yönetimi adına Lemîs Abdullah ve Girê Spî Kantonu Eşbaşkanı Hêvîn Ismaîl söz aldı. Konuşmalarda, tüm kadınların 8 Mart'ı kutlanarak, "Direnen kadınların emeği ile bugünlere geldik. Bugün bütün halklardan kadınlar renkleri ile alanlara çıktı. Bugün bu kazanımlarımızın Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesi sayesinde olduğunu biliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından müzik grupları, tiyatro ve folklor ekipleri sahne aldı. Kutlama halaylar ile son buldu.

ŞEHBA

Türkiye ve ona bağlı çetelerin saldırısı sonucu Şehba'ya göç etmek zorunda kalan Efrînliler bu yıl da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü büyük bir coşku ile kutladı. Şehba'nın Ehdes ilçesine bağlı Maaret El Mislimiyê köyünde bir araya gelen Arap, Türkmen ve Kürt kadınlar, mitingin yapılacağı alana yürüyüş gerçekleştirdi.

Miting alanında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren ve katledilen kadınların fotoğrafları, YPJ, Kongreya Star ve Şehba Özgür Kadınlar Birliği bayrakları yer aldı. Alanda ayrıca "Jin jiyan azadî", "Özgür irade ve ruhla İmralı sistemini yıkacağız (Bi rihê jina azad, em ê pergala Îmraliyê hilweşînin", "Dayê Eqîde, Hevrîn, Barîn ve Amaralara sözümüz var intikamlarını alacağız" yazılı pankartlar da yer aldı.
 
Kutlama yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Kevana Zêrin Efrîn grubunun şarkıları ile devam etti. Ardından Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmenin detaylarının yer aldığı metin okundu. Metin Kongreya Star Efrîn Koordinasyon üyesi Newroz Ehmed tarafından okundu. 

Daha sonra Şehba Özgür Kadın Birliği yöneticilerinden Neriman Hisên söz aldı. Özgürlük mücadelesi veren tüm kadınların 8 Mart'ını kutlayan Neriman, "Kadınların yaktıkları ateş dünyayı aydınlatmıştır ve hiç sönmeyecektir. Kadınların direnişi kolay olmamıştır. Kadınlar hala şiddete ve katliamlara maruz kalmaktadır. 8 Mart bu anlamıyla kadınların mücadelesindeki en önemli aşamadır" dedi.

Neriman'ın ardından Kongreya Star Şehba Koordinasyon üyesi Zelûx Reşîd de Kongreya Star adına Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının mesajını okudu.

Kutlamada Kadın Kültür Sanat Hareketi Kevana Zêrîn'e bağlı gruplar sahne aldı. Koma Şehit Mizgin'in söylediği ezgiler eşliğinde halaya duruldu. Şehit Barin Kobanê Tiyatro ekibi, "Jin jiyanê, jiyanê nekujin" adlı oyunu sahneledi.

Şehit Viyan Suran folklor ekibi de gösteri düzenlerken, kutlama Şehit Berçem ve Hêva grubunun söylediği ezgiler ve Efrîn yöresine özgü çekilen halaylar ile son buldu.

RAKKA

Rakkalı ve Tebqalı binlerce kadın, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'da 17'nci tümen bölgesinde bir araya gelerek 8 Mart'ı kutladı. Tebqa Kadın Yönetimi üyesi Zehra Hemada tarafından Abdullah Öcalan'ın kadın mücadelesi ile ilgili yazıların okunmasının ardından konuşmalar yapıldı.

Rakka ve Tebqa kadın yönetimleri adına Haliye El Kecwan, Suriye Gelecek Partisi üyesi İntisar Davud, şehit aileleri adına Foza Mihemed, Genç Kadın Birliği adına Emira İbrahim ve YPJ komutanlarından Hafin Ereb'in yaptığı konuşmalarda kadınların karanlıklardan ve kölelikten kurtarıldığının altı çizildi. Ayrıca Rakka ve diğer yerlerdeki kadınlar başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart'ı kutlandı.

Konuşmacılar her halktan kadınların mücadele tarihinde Hevrîn Xelef, Arîn Mîrkan ve Hebûn Ereb'lerin olduğu belirtildi.

Rakka'daki 8 Mart kutlamaları tiyatro, müzik ve folklor gruplarının sahne alması ve çekilen halaylarla sonlandı. 

MINBIC

Minbic'de de kadınlar Amil El Nezaf kavşağından başlayarak Toplumsal Adalet Meclisi alanına kadar yaptıkları yürüyüş sonrası kutlama gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşma yapan Minbic Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Abdulkadir, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. İbtisem, kadınların her 8 Mart'ta baharı karşılayarak doğanın yenilenmesi gibi mücadele ve direnişini de yenilediğini söyledi.

Suriye Gelecek Partisi üyesi Ezab Ebud da özgürlük ve adalet mücadelesi veren tüm kadınlar anarak katledilen Hevrîn Xelef'in mücadelesini yaşatacaklarını belirtti.

Müzik ve folklor ekipleri sahne aldı. Kutlama kadınların halaylarıyla son buldu.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden kadınların 8 Mart'ı karşıladıkları alan ise Eşrefiyê mahallesindeki Henan Hastanesi oldu. Ulusal kıyafetleriyle kutlamaya katılan kadınlar YPJ bayrakları taşıdı. Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlüğü metinlerinin okunmasının ardından Kongreya Star Efrîn Koordinasyon üyesi Hediye Yûsif'un konuşmasıyla sürdü.

Hediye, konuşmasında, "İnsanlığı karanlıklardan ve kölelikten kurtarma adına canlarını feda eden Kuzey ve Doğu Suriye devrimini yaratan kadınlar, tüm dünya kadınları için bir sembol olmuştur" dedi.

Kutlamalar müzik gruplarının sahne alması ve çekilen halaylar ile son buldu.

DEY EZ ZOR
Deyr ez Zor ve kırsal köylerinden Yedi Kilo Bölgesi'nde bir araya gelen yüzlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü coşkuyla kutladı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada, bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, DSG komutanları, İç Güvenlik Güçleri ve kadın meclisi üyeleri de katıldı.

Kutlama alanındaki sahne, şehit posterlerinin yanı sıra "Özgür irademizle zafere ulaşacağız" ve "Mücadelemiz özgürlük, direnişimiz zaferdir" yazılı pankartlarla donatıldı. Kutlamaların açılış konuşmasını yapan Deyr ez Zor Kadın Yönetimi'nden Melak Rebah, kadınların DAİŞ çetelerinin işgalinden sonra ilk kez özgürce 8 Mart'ı kutladığını belirterek, şehitlerin özgür günler için sarf ettiği fedakarlıkları sürdüreceklerini söyledi.

Deyr ez Zor Sivil Meclisi Eşbaşkanı Leyla El-Hesen ise kadınların şiddete asla boyun eğmediğini belirterek, devrim süreciyle birlikte kadınların her alanda tarihi kazanımlar elde ettiğini söyledi. Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Wefa Celal ise Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların tüm dünya kadınlarının özgürlük mücadelesine öncülük ettiğini vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından tiyatro ve folklor grupları sahne aldı.

Kutlama, devrim şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.