21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği ilan edildi

Ermeni Toplumsal Meclisi Kadınları Birinci Kongresinde, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği kuruluşu ilan edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê şehrinde, Ermeni Toplumsal Meclisi Kadınları Birinci Kongresi, "Ermeni Kadın Birliği 107 yılın ardından kendini yeniden diriltiyor" sloganıyla gerçekleşti.

Birliğin tüzük taslağının okunarak tartışıldığı kongrenin sonuç bildirgesinde, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği'nin kuruluşu ilan edildi.

Sonuç bildirgesinde şu noktalara dikkat çekildi: "Büyük bir emek ve çalışmanın ardından, bütün Ermeni kadınları bir araya getirerek 30 Ağustos 2022'de Ermeni Kadın Birliği Kongresi gerçekleşti. Bu kongrenin amacı, Osmanlı'nın halkımıza ve bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği soykırımdan uzun yıllar sonra Ermeni halkının kendini toparlaması ve birliğini oluşturmasıdır. Hakeza demokratik ve özgür bir toplum inşa edilmeli ki Kuzey ve Doğu Suriye'de bütün halklar birlik içinde yaşayabilsin. Ermeni kadınlar da bu birlik içerisinde iktidar dışı bir yaklaşım ile yer almalıdır."

Kongrede, birliğin örgütsel mekanizması üzerine yapılan tartışmaların ardından şu kararlar alındı:
"Faşist, işgalci ve emperyalist sisteme karşı mücadelenin yürütülmesi.

Örgütsel zemin, kadın özgürlüğünü gerçekleştirmek için geliştirilecek direniştir. Bu direniş de siyasi ve doğal savunmaya dayanmalıdır."

Sonuç bildirgesinde BM, uluslararası toplum ve hukuk örgütlerine de çağrı yapılarak, Osmanlı'nın Ermeni halkına dönük gerçekleştirdikleri katliam ve soykırımların savaş suçu olarak kabul edilmesi ve suçluların cezalandırılması istendi.

İşgalci Türk devleti ve yeni Osmanlı'nın bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği suçlar da kınanarak bölge halklarına Neo Osmanlı çetelerine karşı birlik olma çağrısı yapıldı. Bu katliamların durdurulması için Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılması gerektiği belirtildi.

Kongrenin sonunda Anahid Qesebyan, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği'nin başkanı olarak seçilirken birliğin yardımcıları, Hesekê, Qamişlo, Rakka ve Derezor başkanları ve yardımcıları da seçimle belirlendi.