23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey Suriye halkları 15 Şubat komplosunu lanetledi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın uluslararası komplo ile Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümünde eylemler yaptı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde uluslararası bir komplo ile Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kentlerinde eylemler yapıldı.

Tüm kentlerde esnaflar, kepenk açmadı. 7'den 70'e onbinlerce kişi yapılan yürüyüşlere katıldı. 

QAMIŞLO


İmralı Hapishanesi'nde tecrit altında tutulan PKK Lideri Öcalan'a yönelik komplonun 21. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen yürüyüş Şehitler Kavşağında başladı. Binlerce kişi "Be Serok jiyan nabe", "Kahrolsun 15 Şubat Komplosu" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarını attı. "Biz halkların soykırım günü olan 15 Şubat komplosunu kabul etmiyoruz" yazılı pankart ve Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.

Eyleme PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Özerk Yönetim Temsilcileri, Kongre Star, TEV- DEM, TKŞ, JKŞ, Şehit Aileleri Kurumu, Savaş Gazileri Federasyonu üyeleri de katıldı.

Sony kavşağına yürüyen kitle adına Kürtçe ve Arapça konuşmalar gerçekleştirildi. Kongra Star Yürütme Kurulu Üyesi Hayfa Erebo, Öcalan'ın uluslararası güçlerin desteği ile komploya uğratıldığını dile getirdi,  "Komploya karşı 21 yıldır İmralı Hapishanesinde görkemli bir direniş ortaya konuluyor. 21 yıldır bu komploya karşı kadınlar başta olmak üzere yaşlılar gençler ayakta" diye kaydetti.

15 Şubat komplosunun halkların iradesini hedef aldığını dile getiren Erebo, "Herkes şunu iyi biliyor ki önder Apo'nun ortaya koyduğu proje Suriye ve bütün Ortadoğu'nun krizinin tek çözümüdür. Halkların kardeşliği projesidir. Bu projeyi, Ortadoğu'da umut ışığı olmasından korktukları için ortaya çıkardılar" diye konuştu.

Öcalan üzerindeki tecrit politikasına da dikkat çeken Erebo, "Tecrit politikası tamamıyla siyasi süreçten kaynaklanmaktadır. Bizim topraklarımıza yönelik saldırılarda nasıl uluslararası ülkeler sessiz kalıyorlarsa, Önder Apo'ya uygulanan tecride karşı da aynı şekilde sessiz kalıyorlar. Bu işbirliğinin devamıdır" diye belirtti. Erebo sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Rojava'da ortaya çıkan devrim ve bu proje komplocu güçlere en büyük cevaptır. Önder Apo ile bu topraklarda özgür şekilde yaşayana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Şehit Aileleri Meclisi adına yapılan konuşmada da komplo lanetlendi, saldırının bütün halklara yönelik gerçekleştirildiği belirtildi. 

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê halkı da sokaklara çıktı. "Öcalan'a özgürlük" sloganıyla düzenlenen yürüyüş, Hastane kavşağında başladı. Halk, "Bijî Serok Apo" ve "Be Serok jiyan na be" sloganları ile Serêkanîyê kavşağına kadar yürüdü.

Yürüyüş sonunda Tev-Dem adına konuşan Hisam Iso, Öcalan'a yönelik uluslar arası komplonun tüm Kürtleri hedef aldığını söyledi, İmralı'daki tecridin Kürt halkına yapıldığını belirtti. Iso, Kürt halkının önderi için mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.

HESEKÊ
Hesekê halkı da Güney İlçe Belediyesi önünde toplandı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe çok sayıda kurum ve temsilcisi de katılırken, TKŞ üyeleri "Öcalan'a özgürlük" yazılı pankart taşıdı.

Yürüyüşün sonunda Öcalan'ın bir konuşmasının kaydı dinletildi. Ardından Özerk Yönetim adına konuşan Abdulkerim Serxwanî, komplonun asıl amacının Kürt halkının iradesini kırmak olduğunu belirtti. Serxwanî, bugün ise tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarının alanları doldurduğunu ve komployu bir kez daha boşa çıkardığını dile getirdi.

Açıklamanın ardından alan yakınında bulunan ABD askerlerinin konvoyu halk tarafından protesto edildi.

KOBANÊ
Kobanê halkı de 15 Şubat komplosunu kınamak için yürüyüş yaptı. Kadın Özgürlük Meydanında bir araya gelen binlerce kişi sık sık "Bijî berxwedana İmralı", "Be Serok jiyan nabe" sloganları attı. Şehit Sarya Özgür Caddesi boyunca yapılan yürüyüşte Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimleri taşındı.

TEV-DEM adına yapılan konuşmada "Sömürgeci Türk devletinin tarihi komplo ve katliam tarihidir. Ermeni, Süryani ve Kürt halkları tarih boyunca sömürgeciliğin komplo ve katliamlarına maruz kalmışlardır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tutuklanması da bu komplolardan biridir" denildi. İmralı Hapishanesi'nde komploya karşı direnişin 21 yıldır sürdüğü dile getirilen açıklamada, "Komplo Kürt halkının ve önder Öcalan'ın direnişiyle boşa çıkarılmıştır" denildi.

Eylemde, Güney Kürdistan'da "Öcalan'a Özgürlük" talebiyle uzun süre açlık grevi yapan HDP üyesi Nasır Yağız da bir konuşma yaptı. Yağız, Kobanê halkını selamladı, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecrit işkencesine ve işgale karşı direniş çağrısı yaptı.