21 Eylül 2024 Cumartesi

Kurtulan'dan miting çağrısı: Türkiye'nin barışı tecrit ediliyor

İstasyon Meydanı'nda yarın yapılacak 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılım çağrısında bulunan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Türkiye'nin barışı tecrit ediliyor" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, İstasyon Meydanı'nda yarın yapılacak 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine ilişkin Yenişehir ilçesindeki AZC Plaza önünde basın açıklaması yaptı.
 
Eyleme, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, HDP milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve Diyarbakır Emek Platformu yöneticileri katıldı. 
 
Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, Kürt halkının tarihi bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, yurttaşları yarınki mitinge davet etti. Daha sonra konuşan Kurtulan ise Ortadoğu ve bölgede yaşanan savaşlara dikkat çekerek, yaşanan olumsuzluklarının temel sebebinin savaş politikaları olduğunu vurguladı. 
 
'TÜRKİYE'NİN BARIŞI TECRİT EDİLİYOR'
 
Türkiye'nin yaşam damarının tıkandığını ifade eden Kurtulan, "Bu durum, savaş politikalarının ve demokratik yollarla çözülmeyen Kürt sorunun sonucudur" dedi. Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarına son verilmesini isteyen Kurtulan, "İnsani talepler bile keyfi bir şekilde yasaklanıyor. 3 yıldır Sayın Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uygulanıyor. Bu tecridin bir an önce kaldırılması gerekir. Tecrit ile Türkiye'nin barışı tecrit ediliyor" diye konuştu.
 
'İNSANİ TALEPLER YASAKLANIYOR'
 
Cumartesi Anneleri'ne dönük polis saldırısına, hasta tutsaklara yönelik uygulamalar, cenazelere katılmak isteyen HDP'lilerin ve son olarak Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaşamını yitiren bir sivilin defnedilmesinin engellenmesine değinen Kurtulan, “Bu uygulamalar güvenlik gerekçesiyle yapılıyor. İnsani bir durumu icra etmek isteyenler, yasaklanıyor. Bu durumu kınıyoruz" diye belirtti.
 
'ALANA AKACAK'
 
Halklara yarın yapılacak mitinge katılım çağrısı yapan Kurtulan, "Yarın Amed halkı evlerini kilitleyip, miting alanına akacak. Buradan, tecride, ekonomik krize ve savaşa karşı haykıracağız. Tecrit kaybetsin, özgürlük ve adalet kazansın. Yaşasın 1 Eylül" ifadelerini kullandı.
 
Açıklama sonrası milletvekilleri ve beraberindekiler, miting çalışmaları kapsamında gün boyu esnaf ve halkı ziyaret edecek.