20 Eylül 2024 Cuma

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde irade gasbına karşı eylemler sürüyor

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde kayyum darbesine karşı eylemler sürüyor. Çok sayıda kentte yapılan nöbet eylemlerinde 13 Haziran'da Hakkari'de gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapıldı. Hakkari'de gençler birçok mahallede sokaklara dökülerek iradelerini sahip çıkacaklarını vurguladı. Gençler polis saldırısına direnişle yanıt verdi. 

Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum darbesine karşı Kürdistan ve Türkiye'de halklar itirazlarını yükseltiyor. Kürt halkının iradesinin gasbına izin verilmeyeceği vurgulanan nöbet eylemlerinde birlikte mücadelenin süreceği kaydedilirken, Hakkari'de de gençler sokakları doldurarak kayyuma karşı direneceklerini haykırdı. 

İSTANBUL
İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanında başlatılan adalet nöbetinin ikinci gününde "kayyum defol" yazılı tişörtleri giyen çok sayıda kişi erbaneler eşliğinde stran söyledi. Nöbet eyleminde, "Hakkari için İstanbul nöbette" yazılı pankart açılarak, "Kayyım gidecek biz kalacağız", "Bijî berxwedana Colêmerg'ê" sloganları atıldı.

Serbest kürsünün kurulduğu eylemde söz alan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, kayyum politikalarına karşı ortak mücadele yürütüleceğinin mesajını verdi.

'BELEDİYELER BİZİMDİR GASBA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ataşehir İlçe Örgütünün çağrısıyla 1 Mayıs Mahallesi'nde "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı ve "Kayyumlar gidecek, biz kazanacağız" sloganıyla yürüdü.

Eylemde yer alan yurttaşlar, herkesi DEM Partili belediyeleri sahiplenmeye çağırdı.
 
TEKİRDAĞ
İrade gasbına karşı Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde de demokratik kitle örgütleri tarafından nöbet eylemi tutuldu.  "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartının taşındığı nöbet eyleminde, kayyım protesto edildi.

ANKARA 
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartını açtı. Sakarya Caddesinde sık sık "Colamêrg Wan olur kayyum yok olur" ve "Bijî berxwedana gelê Kurd" sloganları atıldı.

DEM Parti Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Nebahat Çalpan, Kürt halkının demokraside ısrar ettiğini kaydederek, "Tüm Türkiye halklarına örnek olacak biçimlerle demokrasiyi zenginleştirirken, bu ısrar karşısında iktidarın tahammülsüzlüğü sadece Kürdistan belediyelerinde değil sokakta, Meclis'te de devam ediyor. Hakkari belediyesine atanan kayyıma karşı ses çıkaran DEM parti milletvekilleri, Meclis'te saldırıya uğramış ve milyonlarca vatandaşın iradesini temsil eden vekillerimize, iktidar ortaklarının milletvekilleri sözlü ve fiili saldırıda bulunmuştur. Buradan tekrar ediyoruz, ne sokakta ne mecliste bu hukuksuzluğun karşısında sessiz kalmayacağız. İrademizin yok sayılmasına sessiz kalmayacağız. Dün olduğu gibi bugünde demokrasi mücadelesinden ne pahasına olursa olsun vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SİİRT
Siirt Belediyesi önünde nöbetin 6. gününde, Çakmak Mahallesinde bir araya gelen Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, meclis üyeleri, DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, TJA, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi, alkış, zılgıt ve "Her der Colemêrg, her der berxwedan", "Gün gelecek, devran dönecek, kayyım halka hesap verecek" ile "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganlarıyla sokak aralarında yürüyüş gerçekleştirdi. Kapı kapı dolaşarak bildiri dağıtan kitle, halkı belediye önünde gerçekleştirdikleri eyleme davet etti.

Mahallede kısa bir konuşma gerçekleştiren vekil Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kürt halkına yapılan hukuksuzluğu, irade gasbını kabul etmediklerini söyleyerek, başka yerlerde kabul edilen iradenin Kürdistan kentlerinde kabul edilmediğine dikkati çekti. İktidara geri adım attırmadan geri adım atmamakta kararlı olduklarının altını çizen Sarıtaş, hakikati savundukları için başarının Kürt halkının olduğunu vurguladı. Sarıtaş, son olarak Siirtlileri belediye önünde gerçekleştirdikleri eyleme davet etti. Ardından Siirt Belediyesi önüne geçen kitle, alkış, zılgıt, slogan ve halaylarla eylemini sürdürüyor.

Siirt'e Kurtalan ve Baykan bağlı Ziyaret belediyelerinde de nöbet eylemi alkış, zılgıt ve sloganlarla devam etti.

BATMAN
Batman Belediyesi önünde nöbet eylemi de yüksek katılımla sürdürüldü. Eyleme DEM Parti ile DBP il, ilçe yöneticileri, TJA, Feminist Kadın Grubu ve kentteki demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Sık sık  "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek" sloganlarının atıldığı eylemde, "Kayyım gençliğin direnişine yenik düşecek", "İradeye hürmet kayyımı def et", "Atanmışlar değil direnenler kazanacak", "DAİŞ zihniyeti Rojava'da jin, jiyan azadiye yenildi" dövizleri açıldı.

Belediye önündeki bekleyiş alkış, zılgıt ve sloganlarla devam ediyor.

ŞIRNAK
DEM Parti Şırnak İl Örgütü, 13 Haziran'da Hakkari'de yapılacak olan kitlesel yürüyüşe ilişkin Silopi Belediyesinin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan ile il ve ilçe örgütü, DBP, TJA, MEBYA-DER ve ilçe belediye eşbaşkanları katıldı. "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartı açılan açıklamada, Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, irade gasbına karşı bütün Botanlıları Hakkari'de yapılacak olan yürüyüşe çağırdı. Güngen, "Hakkari belediyemiz gasp edildi. Bu irade gasbı, ahlaksızlık, hırsızlıktır. Bugün Türkiye ve Kürdistan'da Kürt halkı belediyeler önünde nöbette. Bu irade gasbını kınamak ve karşı durmak için Şırnak İl Örgütü olarak bütün Botan halkını 13 Haziran'da yapılacak olan yürüyüşe davet ediyoruz. Halkımız il ve ilçelerde ismini yazdırarak bize katılsınlar. Bu irade gasbı devam ettiği sürece bizlerde direneceğiz. Halkımızı yürüyüşe bekliyoruz" dedi.

Basın açıklaması "Bijî berxwedana Colemêrg", "Susma haykır kayyımlar gasptır" sloganıyla son buldu. Kitle, açıklamanın ardından belediye önünde nöbet eylemine geçti. Oturma eylemi "Kayyımlar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla sürdü.

AYDIN
DEM Parti Kadın Sözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu ile İzmir DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk, Didim ilçesinde kayyum darbesini protesto etmek amacıyla halk toplantısı ve basın açıklaması gerçekleştirdi. "Kayyum defol" pankartının açıldığı toplantı ve açıklamada, "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı. Toplantı ve açıklamada, Ege Bölgesi Meclis üyeleri, Aydın DEM Parti il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada Bucugül Çubuk, Hakkari'ye yönelik kayyum darbesiyle beraber halkın yalnız bırakılmak istendiğini söyledi. Çubuk, "AKP-MHP faşist iktidarı için bu istek hayal oldu. Her yerden kayyıma ses veren halk onları Van'da da yanılttı. Bu iktidar sömürü ve yok etme iktidarıdır. AKP-MHP ittifakı Kürdistan'da ikinci partidir. Bu kayyum saldırısını diğer kentlere de yansıtmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Her kentten ses veriyoruz. Bu ses bizim birleşik mücadelemizin sesidir. 'Kayyum defol' cümlesi her yerden yankılanacaktır" dedi.

Halide Türkoğlu ise Kürt halkının 8 yıllık kayyımı gönderdiğini ve seçimlerde ise bunu iktidara gösterdiğinin altını çizdi. Türkoğlu, "Colemêrg'e atanan kayyum politikası hukuksuzdur. Normalleşme dediğiniz şey Kürt halkına yönelik saldırı ise biz bunu kabul etmiyoruz ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bir yandan halkın iradesini tanımıyorsunuz, bir yandan halkın seçtiği eşbaşkanını tutukluyorsunuz. Hukuku bir araç olarak kullanıyorlar. Bu uygulamalar, iktidarın çöktüğünün göstergesidir" diye belirtti.

Açıklamadan sonra vekiller halk toplantısı gerçekleştirdi.

MANİSA
DEM Parti Manisa İl Örgütü, Yunusemre ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesinde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartının açıldığı açıklamada, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" ve "Kayyıma izin vermeyeceğiz" sloganı atıldı. Yapılan açıklamadan sonra kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.  

URFA
Urfa'da 5 DEM Partili belediyede tutulan nöbet eylemi 6. gününde sürdü. Ceylanpınar, Viranşehir, Suruç, Halfeti ve Bozova belediye binaları önündeki nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya dururken sık sık Hakkari'de süren direnişe destek sloganları atıyor.

MERSİN
Akdeniz Belediyesi önünde sürdürülen nöbet eylemi 6. gününde "Kayyum halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir" pankartı açıldı. Eylemde sık sık, "Bijî berxwedana Colemêrge", "Jin jîyan azadî" ve "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, "Burada birlikteyiz, birlikte direneceğiz. Faşizmle savaşacağız, birlikte mücadele edeceğiz. Kayyıma geçit yok" ifadelerini kullandı.

Nöbet eylemi halaylar ve sloganlarla sürüyor.

MARDİN
Mardin'in Derik ve Dargeçit ilçelerinde DEM Parti ve DBP tarafından yapılan eyleme DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz Derik, DEM Parti milletvekilleri Beritan Güneş Altın ve George Aslan da Kerboran ilçesindeki açıklamaya katıldı. Açıklama öncesi her iki ilçede de esnaf ziyareti gerçekleştirildi. Esnaf ve halklar açıklamaya davet edilirken, ardından açıklamanın yapılacağı alanlara geçildi.

Derik'te çarşı merkezinde yapılan açıklamada ilk olarak konuşan İlçe Eşbaşkanı Selahattin İnci, "Seçimlerde kaybeden AKP, adeta intikam almak amacıyla bir kez daha hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve vicdansızlığa başvuruyor" dedi. Kayyum darbesi sürecini anlatan İnci, "Bunu asla ama asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

AYDENİZ: TEK ŞEYLERİ KALDI DARBE VE SAVAŞ
Ardından söz alan Saliha Aydeniz, iktidarın 2015 yılından bu yana siyasi darbelerle ayakta durmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Bu yöntemlerle Kürt düşmanlığını sürdürüyor. Kayyım atamaları Kürt düşmanlığıdır, bunu devam ettirmek istiyorlar. Kayyım atamaları savaş politikalarında ısrar demek, bunun mesajlarını vermektir. 2016'da da 2019'da da hukuksuz, adaletsiz bir şekilde belediyelere, halkın iradesine kayyım atadılar" dedi. AKP'nin demokratikleşme ve normalleşme iddialarını çok çabuk kaybettiğini ifade eden Aydeniz, "Toplumsal, siyasi, ekonomik olarak halka bir şey veremezler. Halka söyleyecekleri sözleri yoktur. Hizmet anlamında halka verecekleri bir şey kalmadı. Tek bir şeyleri kaldı; darbe ve savaş" dedi.

Direnişlerini büyüteceklerini ifade eden Aydeniz, 13 Haziran'da Hakkari'de düzenlenecek olan mitinge katılım çağrısında bulunarak, "Herkes bilsin ki Kürt halkı sonuna kadar iradesinin arkasındadır. İrademize sahip çıkacağız, direneceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde belediye binasına yürüyüş gerçekleştirerek, nöbet eylemine başladı.

Öte yandan Kızıltepe, Artuklu, Nusaybin, Kerboran ve Şemrex belediyeleri önünde de nöbet eylemleri gerçekleştirildi. 

GENÇLER HAKKARİ SOKAKLARINDA YÜRÜDÜ
Hakkari merkeze bağlı birçok mahallede gençler sokağa döküldü. Kıran, Pehlivan, Berçelan ve Yeni mahallelerinde gençler alanlara çıkıp, barikat kurdu, ateş yaktı. Polisler, gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla gençlere saldırdı. Gençler ise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.

Direnişte sık sık, "Direne direne kazanacağız" ve "Sıddık başkan onurumuzdur" sloganları atıldı. Mahallelerin ara sokaklarında gençlerin direnişi sürüyor.