23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuleba ve Lavrov Antalya'da görüşecek

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları bugün Antalya Demokrasi Forumu'nda görüşmeye hazırlanırken, Ukrayna'da sivillerin tahliyesi devam ediyor. BM, Ukrayna'da 474 sivilin katledildiğini, 2 milyonu aşkın insanın ise ülkeden göç ettiğini duyurdu.

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Sergei Lavrov ve Dimitri Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı sonrası ilk kez Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğunda Antalya Demokrasi Forumu'nda görüşecek. İki ülke de daha önce yapılan 3 tur müzakere görüşmelerinde sivillerin tahliyesi konusunda mutabakata varmaktan öteye gidememiş ve karşılıklı olarak birbirlerini sivillerin tahliyesi için açılan koridor bölgelerinde ateşkes ihlalleriyle suçlamıştı. Taraflar son olarak Kiev, Sumi, Mariupol, Harkov, Çernigiv ve Enerhodar kentlerinden 6 farklı insani yardım koridoru açmak konusunda anlaştı. Günlük olarak 12 saatlik ateşkes ilan edilen koridorlar sonrası, Birleşmiş Milletler 24 Şubat'tan itibaren toplamda 2 milyonu aşkın Ukrayna'dan göç ettiğini açıkladı.

Ukrayna'da Kiev, Harkov, Mariupol, Liev başta olmak üzere pek çok kentte patlamalar, hava saldırıları ve çatışmalar devam ederken, Rusya ordusu 10 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu.

Rus ordusu ayrıca Mariupol'de bir çocuk hastanesine hava saldırısı düzenledi. Pek çok sivilin katledildiği belirtilen saldırı sonrası enkaz çalışmaları sürüyor.

Birleşmiş Milletler, 24 Şubat'tan bu yana 474 sivilin katledildiğini ve 861 sivilin ise yaralandığını açıkladı. BM yetkilileri, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinde yüzlerce sivilin katledildiği haberlerinin geldiğini ama net sayılara ulaşamadıklarını söyleyerek, gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu belirtti.

ZELENSKY, RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN ARTTIRILMASINI İSTEDİ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, yaptığı açıklamalarda Rusya'ya savaşın bitmesi ve müzakerelerin devam etmesi için çağrı yaparken, Avrupa Birliği ve ABD'den Rusya'ya yönelik yaptırımların arttırılmasını istedi. "NATO uçuşa yasak bölge oluşturmayı reddederek Ukrayna şehirlerinin ve köylerinin daha fazla bombalanması için yeşil ışık yaktı" diyen Zelensky, NATO ülkelerinin yaptırım kararlarının yetersizliğine işaret ederek, NATO ülkelerinin de sivil ölümlerden sorumlu olduğunu ifade etti.

Zelensky, Kırım ve Donbass'ın tanınmasına ilişkin ise "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" ifadelerini kullandı.

Zelensky ayrıca ülkesinde savaş döneminde sivillerin silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı. Yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısları da kapsayan yasaya göre siviller, Ukrayna'ya yönelik saldırgan eylemlerde bulunanlara karşı silah kullanımından sorumlu tutulmayacak.

AB: RUS GAZINA İHTİYACIMIZ YOK
Avrupa Birliği (AB)'nin Rusya ve Belarus'a yönelik yaptırım kararları sürerken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan ithal edilen doğal gaza bu kışın sonuna kadar ihtiyaçlarının olmadığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin'e "Savaşı durdur, askerlerini geri çek ve diplomasiye dön" çağrısı yaptı.

Stoltenberg, "Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizidir. Sivillerin tahliye olurken ateş altında kaldıklarına dair çok güvenilir haberler geliyor. Sivillerin hedef alınması savaş suçudur. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise, Avrupa'da bulunan askeri birliklerini arttıracaklarını ve Ukrayna'ya askeri ve finansal destek vermeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Biden ayrıca, Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını kaydetti. İngiltere ve İtalya da Rusya'dan petrol ve gaz ithalatını yıl sonuna kadar aşamalı olarak sonlandıracaklarını duyurdu.

KREMLİN: HEDEFİMİZ UKRAYNA HÜKÜMETİNİ DEVİRMEK DEĞİL
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Kiev'in, şartlarını yerine getirmesi hâlinde Rusya'nın Ukrayna'daki askeri saldırıyı durdurmaya hazır olduğunu söyledi. Peskov, şartlarını şöyle sıraladı: 

"Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması, Donbass'daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması, Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve Kiev'in herhangi bir bloka üye olma iddiasından vazgeçmesi."

Peskov ayrıca, dünyanın, Avrupa ve ABD'nin herhangi bir ülkeyi izole edebilmesi için fazla büyük olduğunu, Rusya'dan ayrılan yabancı şirketlerin de geri döneceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Rusya'nın Ukrayna'daki hedefinin mevcut hükümeti devirmek ve ülkeyi işgal etmek olmadığını iddia etti. Zaharova, sivillerin katledildiğine ilişkin beyanları ise yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, "Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak bin 600'den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu" ileri sürdü. Mizintsev'in iddiasına göre Mariupol'de rehineler arasında 70 Türkiye vatandaşı da yer alıyor.

FİTCH, RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdü. Fitch Ratings, 2 Mart'ta da Rusya'nın kredi notunu "BBB"den "B"ye düşürmüş ve Rusya'nın kredi notunun negatif izlemeye alındığını bildirmişti.

Öte yandan pek çok medya kuruluşu ve büyük şirket, Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı. Rusya'da faaliyetlerini durdurma kararı alan bazı büyük şirketler şu şekilde: PayPal, IKEA, Volkswagen, Siemens, McDonalds, Netflix, BBC, CNN, Nestle, Philip Morris, Sony, H&M, Shell.