22 Eylül 2024 Pazar

Küçükçekmece Kadın Platformu: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Küçükçekmece Kadın Platformu, Arel Üniversitesi önünde yaptığı eylemde İstanbul Sözleşmesi ve kazanılmış haklardan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı tepkiler sürüyor. Küçükçekmece Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar Sefaköy'de Arel Üniversitesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan Çağla Akdemir, İstanbul Sözleşmesi'nin psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin yanı sıra, ısrarlı takip, zorla evlendirme, taciz gibi kadına yönelik şiddetin her türünü önlemek için devletin yapması gereken görev ve sorumlulukları belirttiğini söyledi.

Hükümetin ve yandaşlarının kara propaganda yaptığını ve yalan söylediklerini vurgulayan Akdemir, "Türkiye'de yaşayan her kadın, her çocuk, her LGBTİ+ birey bu yalanlar ile şiddete mahkum edilmek isteniyor. Bakın ne yalanlar söylüyorlar; 'İstanbul Sözleşmesi LGBTİ+ olmaya özendiriyor' diyorlar. Yalan söylüyorlar. Oysa Sözleşmenin LGBTİ+ olmak ile ilgili bir maddesi bulunmuyor. İstanbul Sözleşmesi; cinsel yönelim ve cinsel kimliğinden dolayı kimseye ayrımcılık ve şiddet uygulanamayacağını vurguluyor. İşte sözleşmeden bir madde: Taraflar bu sözleşme hükümlerinin özellikle de mağdurların haklarını korumaya yönelik tedbirlerin, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi ve başka tür görüş,ulusal veya sosyal köken, bir ulusal azınlıkla bağlantılı  olma, mülk, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü veya başka bir statü gibi herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını temin edeceklerdir" diye belitti.

Kararlı olduklarını ve yaşam hakkını savunacaklarını kaydeden Akdemir, "Kazanılmış haklarımızın tek adamın bir kararnamesi ile gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bir kadının daha katledilmesine, bir çocuğun saçının teline dahi zarar gelmesine tahammülümüz yok. İstanbul Sözleşmesinin feshi bizlerin yaşam hakkının feshi demektir! Biz bu feshi tanımıyoruz. Fesih kararı geri çekilmesi için,İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulanması için,Şiddetsiz bir yaşam ve gerçek eşitlik için günlerdir ülkenin dört bir yanında olduğumuz gibi meydanlarda olmaya, yan yana gelmeye, haklarımızı savunmaya, yaşamlarımızı savunmaya devam edeceği" diye konuştu.