20 Eylül 2024 Cuma

Köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı, şirket yetkilileri kaçtı

Aydın'da köylüler, Feldspat ve Kuvars maden projesi için yapılacak ÇED toplantısını yaptırmadı. Halkın protestosu üzerine şirket yetkilileri kaçtı. 

Aydın'ın Yenipazar ilçesinin Karacaören ve Çine ilçesinin Topçam bölgelerinde açılacak maden projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için köylülere bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Karacaören köyündeki Bayraktar Kahvehanesi'nde gerçekleştirilen toplantıya köy muhtarları, köylüler, Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği (AYÇED), Yenipazar Belediyesi, Eski Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Aydın Barosu,TEMA Aydın Şubesi, Ekodost derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Alamut köylüleri katıldı.

Evrensel'in haberine göre saat 14.00'da başlayan toplantıda Akmin Endüstri Mineralleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "S.68789 (ER:2236265) Ruhsat Numaralı Sahada IV. Grup Maden (Feldspat ve Kuvars/Kurarsın) Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma-Eleme Tesisi" projesine ilişkin ÇED toplantısı halkın yoğun protestosu sonucu başlamadan bitti. Köy halkının hiç durmayan ıslık, slogan ve protestoları sonucu şirketin görevlileri toplantıdan kaçarak ayrılmak zorunda kaldılar.

Toplantıya katılanlar köylülerin toprağını, suyunu ve havasını koruma mücadelesine her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler.