20 Eylül 2024 Cuma

Köylüler açıklanan buğday fiyatına isyan etti

Buğday hasadının başlamasının ardından alım fiyatı dün akşam saatlerinde açıklandı. Ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 TL ve makarnalık buğday için 10 bin TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7 bin 250 TL olarak açıkladı. Açıklanan alım fiyatı beklentinin de altına kaldı. 2024 buğday fiyatına tepki gösteren köylüler, zarar ettiklerini söyleyerek en az 14-15 bin TL olması gerektiğine dikkat çekti.

Uyguladığı tarım politikalarıyla köylüleri ürettiğinden yaşamını idame ettiremez boyuta getiren AKP-MHP iktidarı çay alım fiyatının ardından şimdi buğday taban fiyatını açıkladı. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) yaptığı açıklamada, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 TL, makarnalık buğday için 10 bin TL, arpa fiyatını ise 7 bin 250 TL olarak belirledi.

Açıklanan buğday taban fiyatına tepki gösteren Osmaniyeli çiftçiler, maliyetlerdeki artışa da dikkat çekerek, hükümete tepki gösterdi.

Mustafa Uzma isimli çiftçi, geçen sene tonu 8 bin 250 TL olan buğday için enflasyon oranındaki artış dikkate alındığında 14-15 bin TL beklentisinde olduklarını söyledi. Yüzde 10 artış yapılmasına tepki gösteren Uzma, "Buğdayın bize maliyeti 11 lira civarında. Bu şartlarda bizim kazanma şansımız sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz. Taşıma suyuyla da değirmen dönmez. Ne kadar üretim o kadar ileri" diye konuştu.

'BÖYLE OLURSA ÇİFTÇİLİK BİTER'
Desteklerin de yetersiz olduğunu Hanifi Kökkız da, her şeyin fiyatının iki misli arttığını söyledi. Zarar ettiklerini söyleyen Kökkız, "En az 14 bin olması lazım. Çiftçiyi devletin desteklemesi lazım, yurt dışından getirmemesi lazım. Çiftçiye sahip çıkması lazım. Böyle olursa çiftçilik biter. Millet üretmez buğdayı. Yeni sene kimse ekmez. Yurt dışından getirmeye devam ederler iki misli fiyata" dedi.

'BUĞDAY EKTİM, ZARAR ETTİM'
Hilmi Kökkız da, geçen sene devletin açıkladığı 8 bin 250 TL'yi dahi alamadıklarını, tüccarların 6 bin liradan aldığını söyledi.

Tufan Uzma, "100 dönüm buğday ektim, zarar ettim. Aldığımız gübre, mazot, ilaç 3- 4 katına çıkmış. Devletin haberi yok mu bundan? Zarar etti çiftçi. Çiftçi iflas eder tarlasını ekemez hale geldi zaten. Çiftçi bitti, yok oldu" dedi.