23 Eylül 2024 Pazartesi

Koronavirüste son durum

Koronavirüs hızla yayılıyor. Dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 900'ü aştı, vaka sayısı ise 83 bine ulaştı. 

Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık'ta ortaya çıkan koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre son 24 saatte 44 kişi yaşamını yitirdi, 327 yeni vaka tespit edildi.

Yaşanan ölümlerin çoğu Hubei eyaletinde gerçekleşirken, başkent Pekin'de iki, Sincan Uygur Özer Bölgesi'nde bir kişi yaşamını yitirdi.

Bu kapsamda toplam ölü sayısı ikisi Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden olmak üzere 2 bin 790'a yükselirken, virüs bulaşan kişi sayısı da 7 bin 952'sinin durumu ağır olmak üzere 78 bin 824'e çıktı.

Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 2 bin 308'e, müşahede altındaki kişilerin sayısı 65 bin 225'e gerilerken, taburcu edilen kişilerin sayısı da 36 bin 187'ye ulaştı.

Ayrıca virüs bulaşan kişi sayısı Çin ana karası dışında, Hong Kong'da 93'e yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde ise 10 olarak aktarıldı.

DÜNYA GENELİNDE SON DURUM
Dünya genelinde Corona virüsünün bulaştığı kişi sayısı ise 83 bini aşarken, ölü sayısı ise 2 bin 858'e yükseldi.

Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke Güney Kore. 2 binin üzerinde vakanın görüldüğü ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı 13.

Ortadoğu'da virüsün en çok görüldüğü ülke olan İran'da ölenlerin sayısı resmi açıklamalara göre 26.

Toplam teyitli vaka sayısı ise 270.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede herhangi bir kenti ya da kasabayı karantinaya almayı planlamadıklarını, sadece bireylerin karantinaya alınacağını belirtmişti.

Yetkililer halkı virüsün ülkede görüldüğü ilk kent olan Kum'a gitmemeleri konusunda uyardı. Ancak Şiiler için kutsal bir kent olan Kum'da hiçbir türbe ziyarete kapatılmadı.

Kuveyt'te de hepsi İran'dan dönenlerde görülen vakası 19'den 22'ye çıktı.

Komşu ülkeler Afganistan, Bahreyn, Irak, Kuveyt, Umman ve Pakistan'daki virüs vakalarının da İran kaynaklı olduğu düşünülüyor.

AVRUPA'DA SON DURUM
Avrupa'da Avusturya, Hırvatistan, İsviçre, Yunanistan ve Kuzey Makedonya'ya ek olarak Brezilya ve Cezayir'de yetkililer, ülkelerinde görülen vakaların İtalya'ya seyahat edenlerden kaynaklandığını açıkladı.

İtalya'da vaka sayısı 655'e yükselirken, yaşamını yitirenlerin sayısı 17 oldu.

Bu arada Yunanistan'ın Selanik kentinde virüsün 38 yaşındaki bir kadında görülmesinden sonra, iki kişinin de etkilendiği açıklandı.

Selanikli kadının küçük çocuğuna da aynı teşhis konularak aynı hastanede karantinaya alındığı gibi, çocuğun gittiği ilkokul 14 günlüğüne kapatıldı.

İtalya'ya komşu ülkeler ise "orantısız bir önlem olacağı" gerekçesiyle sınırları kapatmama kararı almıştı.