'Korona döneminde Diyarbakırlılar kobay olarak kullanıldı'
Koronavirüs döneminde Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığını açıklayan Dr. Ekinci, M.S. isimli bakan yakınının 4 gün özel uçakla kente gelip, gittiğini söyledi. Ekinci, "Bu kaç hastaya uygulandı? Tedavi protokolleri kesildi mi? İyileşti denildi, iyileşen bu hasta kim, ismi ne? Şu an nerede başka kaç hasta var" dedi. Diyarbakır Tabip Odası da bu açıklamalara yetkililerin derhal yanıt vermesini istedi. Tabip Odası ayrıca bu açıklamanın bir suç duyurusu niteliğinde olduğunu da vurguladı.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır'da 2020 yılında koronavirüs döneminde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bazı hastalar üzerinde denenen "Türk Işın Tedavi Yöntemi (TurkishBeam)" nedeniyle bazı hastaların yaşamını yitirdiğini, Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığını söyledi.
Dr. Ekinci sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarında şunları söyledi:
🔹"Diyarbakır Havaalanına Valiliğe bildirilmiş özel bir uçak iner. İçinde başında özel bir hastanede görevli tanınmış Göğüs Hastalıkları Profesörü bir şahıs başkanlığında 5 kişi sağlıkçı ve iki sivil iner.
🔹Havaalanında Valilikçe karşılanan bu ekibin adresi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'dir. Doğrudan hastaneye ulaşan ekibi Sağlık İl Müdürlüğü C.T ve Başhekim E.B karşılar. Ekibin amacı Covid-19 virüsünü kanda ilaçsız tedavi edebilen bir cihazı Sağlık Bakanlığı'na satmak.
🔹Bakanlık bu cihazı almak istememektedir çünkü bunun bilimsel bir yanı yoktur. Ve dünyada henüz uygulanmadığı gibi cihaz ile ilgili hiçbir deney ve faz çalışması yapılmamıştır. Ekibin başındaki M.S (bakan yakını) ısrarla cihazı denemek ve bir an evvel raporlamak istemektedir.
🔹Hasta üzerinde denenecek bu yöntemi hiçbir hastane kabul etmez. Ne hikmetse Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi kendi hastaları üzerinde denemeyi kabul eder. 3 gün boyunca hastalara ve yakınlarına bilgi verilmeksizin bu deneyler yapılır.
🔹Hastane önünde canlı yayın kameraları önünde en tepeye sunum yapılmak istenir. Ancak Bakanlık buna müdahil olmaz. Ancak Sağlık İl Müdürü, Başhekim heyet ile beraber kameraların karşısına geçer ve ülkeye duyurulur. Adına Türk Işını verdikleri bu tedavinin başarısını dünyaya olan ederler.
🔹Her sabah özel uçakla gelip akşam eve dönen bu ekibin başındaki kişiyi tanıyorum. Sözde Türk Işını ile tedavi olan hastaların bir kısmının vefat ettiğini biliyorum. Bu cihazı bakanlık satın almadı ve kullanmadı. Diyarbakır'da kaç vatandaşın tedavisi kesilerek kobay yapıldı?
🔹Bunun sorumluları kim? Özel uçak kime ait? Diyarbakır neden seçildi? Halk neden kobay yapıldı. Bakan yakını bu işin neresinde?"
Söz konusu tedavi yöntemine dair 2022 Haziran ayında Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal ve Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Türk Işın Tedavisi Yönteminin Prof. Dr. Gedik koordinasyonunda yeni koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla yatan 46 yaşında erkek hastaya uygulandığını açıklamıştı.
EKİNCİ: GÜNDEME GETİRDİM ANCAK İLGİLENEN KİMDE YOK
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Ekinci, şunları söyledi: "Benim iddiam orada duruyor ve delilerde orada. Adamlar zaten gizli yapmadılar göstere göstere yaptılar. Memleketin sahipsiz olduğu dönemdi. Bizde bunu birkaç kere gündeme getirdik ama ilgilenen kimse de yok. Durum gerçektir, boş bir iddia değil." Hayvan deneyleri yapılmadan, yasal olarak onay alınmadan, Sağlık Bakanlığı'nın izini alınmadan özel uçağın sabah gelip akşam döndüğünü söyleyen Ekinci, "Uçak özel bir şirkete aitti. Bunu yapan özel bir şirket… Vahim bir durum gerçekten... Bunu yapan M.S. adlı bir bakan yakını. 4 gün boyunca özel uçakla Diyarbakır'a gidip geldi. Hayvan deneyi yapılmamış, bakanlık onayı alınmamış, özel uçak sabah gelip akşam gidiyor. Bunu hastane önünde bütün Türkiye'ye basın açıklaması yaptılar. Bu kaç hastaya uygulandı? Tedavi protokolleri kesildi mi? İyileşti denildi, iyileşen bu hasta kim, ismi ne? Şu an nerede başka kaç hasta var? Tüm bunların bulunması gerekiyor" ifadelerinde bulundu.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci'nin açıklamalarının ardından Diyarbakır Tabip Odası da yazılı bir açıklama yaptı.
Tabip Odası yetkililerin derhal şu soruları yanıtlamasını istedi:
🔹"Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır? Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulunun haberi var mıdır?
🔹Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?
🔹Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?
🔹SGK ile anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?
🔹Bu deney için neden Diyarbakır EAH seçilmiştir?
🔹Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?
🔹Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?"
'BU İDDİALAR AYNI ZAMANDA BİR SUÇ DUYURUSUDUR'
Ekinci'nin açıkladıklarına yanıt verilmesi çağrısında bulunulan Diyarbakır Tabip Odası, "Kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu iddialar aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğinde olduğundan derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Konu hakkında derinlikli araştırmalarımız devam edecektir. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız" denildi.