22 Eylül 2024 Pazar

Konak Meydanı'ndan iktidarı uyardılar: Alışın bize vazgeçmiyor, direniyoruz 

İzmir Konak Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar; iktidara seslendi ve İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararının hükümsüz olduğunu ve tanımadıklarını kaydetti. Kadınlar, "Alışın bize, her sokaktan, her balkondan, evlerden, işyerlerinden, hapishanelerden, okullardan, fabrikalardan çıkıp çıkıp geleceğiz. Var gücümüzle direnecek, var gücümüzle bağıracağız; yaşamlarımız, haklarımız, mücadelemiz bizim! İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diye vurguladı. 

İstanbul Sözleşmesi İzmir  Kampanya Grubu, Konak Meydanı'nda "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz" şiarıyla eylem yaptı. Eylemde, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilme kararının hükümsüz olduğu vurgulandı. 

"İstanbul Sözleşmesi yaşatır. İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" yazılı pankart ile bir araya gelen kadınlar; "Bu adam neden her seferinde çıkıp benim hayatıma kastediyor?", "Sözleşme bizim, vazgeçmiyoruz", "Naber canım erkekliğin mi incindi?", "Lebaleb sokaklardayız", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Hayatına kastettiğiniz kadınların ve LGBTİ+'ların hesabını soracağız" sloganlarının öne çıktığı dövizleri taşıdı. 

'HÜKÜMSÜZDÜR, TANIMIYORUZ'
Kadınlar ayrıca AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı İstanbul Sözleşmesi'ni feshettiği kararın yayımlandığı Resmi Gazete nüshasının bulunduğu pankartı açtı ve üzerine kırmızı kalemle "hükümsüzdür, tanımıyoruz" yazdı. 

"Yaşamak istiyoruz", "Sözleşme bizimdir, vazgeçmiyoruz" sloganlarının yükseldiği eylemde kadınlar, halka yönelik konuşmalar yaptı. Sözleşmenin binlerce yıldır süren ikili cinsiyetçi, heteroseksist erkek egemenliğinin düşmanca politikalarına karşı kadınların ve LGBTİ+'ların verdiği büyük mücadelenin en önemli kazanımlarından olduğu kaydetti. Kadınlar eylemde, "Hayatlarımız için verdiğimiz bu mücadelede ödemek zorunda kaldığımız bedel yine kendi hayatlarımızdır" diye haykırdı.

Kadınların, LGBTİ+'ların ve çocukların eşitlik talebi ve yaşam hakkı anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden kararnamenin hukuka aykırı olduğunun altını çizen kadınlar, kararın geçersiz ve hükümsüz olduğunu vurguladı. 

'SİZİ ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİNDEN TANIYORUZ'
Basın metnini Rozana Utkan ve Deniz Akbıyık okudu. Utkan "İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını kişilerin inisiyatifine bırakan AKP hükümetinin zihniyetini, Boğaziçi Üniversitesi'nden arkadaşlarımızın 2 gün önce LGBTİ+ bayrağı taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alınmasından, 23 kez suç duyurusunda bulunan ve takipsizlik kararı sonrası katledilen Ayşe Tuba Arslan'dan, tercüman hakkı tanınmadığı ve Kürtçe ifadesi alınamadığı için Tecavüz faili Sinan Altınmakas'ın serbest bırakıldığı, Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas'tan, 18 yaşındaki mülteci kadın Asya'nın kimyasalla saldırıya uğramasından, İzmir Emniyeti'nde 2 kadın arkadaşımıza çıplak arama işkencesi dayatmasından tanıyoruz ve vazgeçmiyoruz" dedi.

"Haklarımızı kağıtlarda değil vicdanlarda aramamızı söyleyenlere sesleniyoruz! Bizler sizin vicdanınızı da, erkek aklınızı da çok iyi biliyoruz" diyen Utkan, kadınların hayatlarını ve haklarını iktidarın vicdanına bırakmayacaklarını kaydetti. Utkan, "İçerisinde şiddeti normalleştirmeye çalıştığınız aile kurumunuzu da, homofobik, bifobik, transfobik zihniyetinizi de kabul etmiyoruz! Biliyoruz ki aileyi İstanbul Sözleşmesi değil erkek şiddeti yıkıyor ve siz erkek şiddetine bahaneler bulmakta ısrarcısınız. Sizler defalarca şikayet etmesine rağmen "kocasıdır" diyerek kadınları şiddete mahkum etmeye çalışanlarsınız" ifadelerini kullandı. 

'VAR GÜCÜMÜZLE DİRENECEK, VAR GÜCÜMÜZLE BAĞIRACAĞIZ'
İktidara seslenen Deniz Akbıyık ise Boğaziçi'nde sadece LGBTİ+ bayraklarını gerekçe göstererek öğrencilere ters kelepçelerle işkence yapan, LGBTİ+'ların hedef gösterildiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Tüm baskılarınıza, hukuksuzluklarınıza karşı susmuyoruz, tam karşınızda duruyoruz! Bizim Hayatlarımız sizin kalıplarınıza sığmaz. Çünkü makul ya da makbul değiliz meşruyuz! 
 İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Biz kadınlar ve LGBTİ+'lar bu karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar sokaklardan, mücadelemizden bir adım geri durmayacağız! Alışın bize, her sokaktan, her balkondan, evlerden, işyerlerinden, hapishanelerden, okullardan, fabrikalardan çıkıp çıkıp geleceğiz. Var gücümüzle direnecek, var gücümüzle bağıracağız; yaşamlarımız, haklarımız, mücadelemiz bizim! İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz." 

'VAZGEÇMİYORUZ'
"Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "İstanbul Sözleşmesi bizimdir", "Sözleşmeyi uygula", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Susma haykır anadil haktır", "Susma haykır mülteci kadınlar vardır", "Susma haykır trans kadınlar vardır", "Çıplak arama işkencedir" sloganlarını haykıran kadınlar eylemlerini alkış, slogan ve zılgıtlarla sonlandırırken; İstanbul Sözleşmesi'nden, yaşamlarından ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini, direneceklerini vurguladı.