23 Eylül 2024 Pazartesi

Komünistlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedildi

Komünistler Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Mustafa Uzkar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolundu. Komünistler kararı, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganıyla karşıladı.

20 Nisan 2022'de Bursa'da gardiyanları taşıyan araca yönelik bombalı saldırı eylemini düzenledikleri iddiasıyla yargılanan komünistlerin yargılandığı davanın 5. duruşmasında karar çıktı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin (HBDH) eylemi üstlenmesine rağmen üç sosyalist İzmir'in Dikili ilçesinde işkenceyle gözaltına alınmıştı. İzmir'den Bursa'ya götürülürken, gözaltında, ifade işlemleri ve sağlık kontrolünde de işkence gören Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mustafa Uzkar özel harekat polisleri tarafından kaybedilmekle de tehdit edilmişti. Komünistlerin hangi hapishaneye götürüldüğü önce gizlenmiş, kamuoyu baskısı sonucu açıklanmıştı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bombalama suretiyle tasarlayarak öldürme ve öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme" ve "resmi belgede sahtecilik" iddiasıyla 913'er yıla kadar hapsi istemişti.

Bursa Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında komünistler Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Mustafa Uzkar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükmolundu.

Komünistler kararı, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganıyla karşıladı.