23 Eylül 2024 Pazartesi

Komünist önderler Luxemburg, Liebknecht ve Lenin Berlin'de anıldı

KDP'nin kurucu önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile dünya proletaryasının önderi Lenin, Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan bir yürüyüşle anıldı. Berlin sokakları bir kez daha binlerce kişinin gerçekleştirdiği kızıl bayraklı yürüyüşe tanıklık etti.

Alman Komünist Partisi'nin (KDP) kurucu önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile dünya proletaryasının önderi Lenin, Almanya'nın başkenti Berlin'de dün binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle anıldı. Berlin'in yanı sıra pek çok kentten gelenler sabahın erken saatlerinde Frankfurter Tor'da buluştu.

Kızıl bayraklarla düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, marşlar söylendi.

Yapılan konuşmalarda ve atılan sloganlarda 15 Ocak 1919'da Alman burjuvazisi tarafından katledilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in devrim ve sosyalizm mücadelesinin sürdüğü vurgulandı. Rosa ve Karl'ın kapitalist sisteme ve savaşa karşı yürüttüğü mücadelenin bugünde güncel olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, ocak ayında ölümsüzleşen Lenin'in yol göstericiliğinde devrim için savaşın sürdüğü vurgulandı.

Luxemburg, Liebknecht ve Lenin anısına yapılan yürüyüşe Almanya'da faaliyet yürüten Alman Komünist İnşa güçleri, DKP, SDAJ, FDJ, MLPD, REBELL, Revolutionärer Jugendbund gibi Alman parti ve örgütlerin yanı sıra, MLKP, MLKP/KKÖ, KGÖ, TKP/ML, MKP, TKİP, DİDF, TKP, KKE gibi göçmen devrimci, komünist parti ve örgütler de flamalarıyla katıldı. Pek çok farklı ulustan göçmenin de katıldığı yürüyüşte, Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) güçleri birleşik mücadele mesajı verdi.

KOMÜNİSTLER MEZAR BAŞINDA ANMA YAPTI
Ağırlıklı olarak gençlikten oluşan, sloganların dinmediği, coşkulu MLKP-KKÖ-KGÖ kortejinde İvana Hoffmann'ın resimleri ve HBDH bayrakları da taşındı. Atılan sloganlarla Rojava devrimi ve direniş selamlandı. İşçiler, kadınlar, gençler, LGBTİ+'lar MLKP saflarına çağrıldı.

MLKP-KKÖ-KGÖ ve Alman Komünist İnşa güçleri sosyalistlerin anıt mezarı önünde birlikte devrim andı içti, çelenk ve karanfiller bıraktı. Komünistlerin anıt mezardaki anması enternasyonal marşının okunmasıyla son buldu.

Paris'te faşist Türk devletince katledilen Kürt devrimci kadınlar Sakine, Fidan ve Leyla'da yürüyüşte unutulmadı.

KGÖ VE KA'DAN ORTAK PANEL
Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ) ve Alman Komünist İnşa güçleri 8 Ocak cumartesi akşamı da ortak panel düzenledi.

Yüze yakın kişinin katıldığı panelin birinci bölümünde her iki örgütten katılımcılar, Almanya, Türkiye, Kürdistan ve dünyadaki siyasal gelişmeler ve devrimci görevler, kapitalizmin krizi, pandemi, iklim krizi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Panelin ikinci bölümünde katılımcılar söz alarak sorularını yöneltti, tartışma yapılan gündemlere ilişkin fikir belirtti.