20 Eylül 2024 Cuma

Komünist Cebrail Gündoğdu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Komünist Cebrail Gündoğdu hakkında yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezası verdi. Gündoğdu kararı "Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz" sloganıyla karşıladı. 

İzmir ve Bursa'da gardiyanların servis aracına yönelik eylemi gerçekleştirdiği iddiasıyla yargılanan komünist Cebrail Gündoğdu hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezası verildi. 

Gündoğdu kararı, "Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz" sloganıyla karşıladı. 

Gündoğdu ile yargılanan Tuğba Erol, Doğan Özgültekin, Umur Özgültekin, Sertif Sevim hakkında beraat verildi. Kazım Özer, Rana İzdeş, Dilara Su Kalpak hakkında örgüte yardım ettiği iddiasıyla 1 yıl 13 ay ceza verildi.  

KOMÜNİSTLER İŞKENCEYLE GÖZALTINA, ALINMIŞ KATLEDİLMEKLE TEHDİT EDİLMİŞTİ
Gündoğdu, İzmir'in Menemen ilçesinde gözaltına alınmıştı. Gündoğdu'nun Bursa'da 20 Nisan 2022 tarihinde gardiyanları taşıyan araca yönelik eylemi gerçekleştirdiği iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenilmişti. Bir gardiyanın öldüğü eylemi Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) üstlenmiş olmasına rağmen, eylül ayında eylemi gerçekleştirdiği iddiasıyla üç komünist işkenceyle gözaltına alınmış; İzmir'den Bursa'ya götürülene dek, emniyette ve sağlık kontrollerine gidiş-gelişte sistematik işkence görmüş, adliyede TEM polisleri tarafından katledilmekle tehdit edilmişti. Tutuklanan komünistler, hapishanede de işkencenin sürdüğünü duyurmuştu.

GÜNDOĞDU: HAKKIMDA KOMPLO KURULDU
İçişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde yapılan açıklamayla birlikte iktidara yakın medyada servis edilen görüntülerde Cebrail Gündoğdu'ya işkence yapıldığı ortaya çıkmıştı. Birleştirilerek İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, komünist Cebrail Gündoğdu Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Gündoğdu, eylemi kendisinin gerçekleştirdiğine ilişkin bir delil olmadığına dikkat çekmiş, hakkındaki ifadelerde bir tutarlılık olmadığını söylemiş ve kendisine komplo kurulduğunu kaydetmişti. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ HAPİS CEZASI VERİLDİ
Komünist Gündoğdu hakkında Bursa'daki eyleme ilişkin dosyadan "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet, "insan öldürmeye teşebbüs" suçundan ise 23 kez 15 yıl hapis cezası verildi. Gündoğdu'ya "tehlikeli madde bulundurmak" suçundan 6 yıl 8 ay, "evrakta sahtecilik" suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, Cebrail Gündoğdu'nun İzmir'in Buca ilçesindeki olaya ilişkin dosyadan ise beraatine hükmetti.