22 Eylül 2024 Pazar

Kolombiya'da ikinci grev: Halk sokakları terk etmiyor

Kolombiya'nın Bucaramanga, Barranquilla, Cali, Cartagena, Manizales, Ibague ve Medellin gibi önemli kentlerinin yanı sıra başkent Bogota'nın birçok noktasında protesto yürüyüşleri düzenlendi.

Kolombiya'da 21 Kasım'da ilan edilen grevle başlayan eylemlerin ardından hükümet ve tarafların anlaşamaması nedeniyle ilan edilen ikinci genel grev çerçevesinde ülkenin birçok bölgesinde protestolar düzenlendi.

Başkent Bogota'da birçok noktada binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşlerin yanı sıra Bucaramanga, Barranquilla, Cali, Cartagena, Manizales, Ibague ve Medellin gibi önemli kentler, protesto ve mitinglere ev sahipliği yaptı.

Bogota'da Ulusal Park'tan yola çıkan işçi sendikaları ve öğrenci grupları, kentin tarihi merkezindeki Bolivar Meydanı'nda toplandı. Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polislerin meydandaki varlığına tepki gösteren halk, uzun süre ESMAD aleyhine slogan attı. Polisler, insan hakları konusunda çalışma yürüten resmi kamu denetçisi Defensoria del Pueblo görevlilerinin uyarılarıyla meydandan ayrılınca gerginlik sona erdi.

21 Kasım'daki ilk genel grevin ardından özellikle geceleri birçok eylem gerçekleştirilen Hippi Park'ında da senfoni orkestrası konseri eşliğinde, tencere ve sert cisimlere vurularak yapılan "Cacerolazo" protestosu düzenlendi.

ÖĞRENCİLERE POLİS SALDIRISI
Başkent'teki diğer yürüyüş ise Ulusal Üniversite ve Ulusal Pedagoji Üniversitesi öğrencilerinin kitlesel katılımıyla gerçekleştirildi. Kent merkezinden yola çıkan 2 binden fazla kişi, Kuzey Otoyolu'nu trafiğe kapatarak şehrin çıkışına kadar ilerledi. Öğrencilere, ESMAD polisi göz yaşartıcı gazla saldırdı.

NE OLMUŞTU?
Kolombiya'da 21 Kasım'da ilan edilen genel grevle başlayan ve ülke çapına yayılan hükümet karşıtı protestolar sırasında 4 kişi yaşamını yitirmiş, 351 kişi ile 182 polis yaralanmış, 170 kişi gözaltına alınmıştı.

Ülke çapında yüz binlerin katıldığı protestolar nedeniyle binlerce askerin sokağa indiği başkent Bogota ve Cali şehirlerinde, sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, daha sonra kaldırılmıştı.

Devlet Başkanı Duque, geçen hafta, halkın her kesiminin katılacağı ulusal diyalog masasının kurulacağını duyurmuştu. Ülkede genel grev düzenleyen kitle temsilcileri, Duque'nin diyaloğa sendika ve mahkeme başkanlarının da katılmasını istemesi üzerine, hükümet ile kurulan diyalog masasından çekildiklerini açıklamıştı.