22 Eylül 2024 Pazar

Köln'de siyasi tutsaklara özgürlük eylemi

Almanya'nın Köln kentinde Dayanışma'nın Sesleri Derneği'nin çağrısıyla 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamınında Türkiye'deki siyasi tutsaklara özgürlük istendi.

Almanya'nın Köln kentinde Dayanışma'nın Sesleri Derneği'nin çağrısıyla 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde kent merkezinde basın açıklaması yapıldı.

Köln'ün Wallrafplatz meydanında 63 hafta "Adil Demirci'ye özgürlük" eylemi düzenleyen inisiyatif, dernekleşerek Türkiye'de tutuklu gazeteci ve akademisyenler başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların sesi olmaya çalışacağını duyurdu. Eylemde ilk konuşmayı Yeşiller Partisi Milletvekilli Berivan Aymaz yaptı. Aymaz, "Adil Demirci'nin özgürlüğü için oluşan inisiyatifin bugün çalışmalarına devam etmesi dayanışmanın çok güzel bir örneğidir. Dünden daha çok buna ihtiyaç var. Bugün Türkiye'de tutuklu Almanların sayısı arttı ve Alman hükümetini göreve çağrıyorum" dedi.

Ardından konuşan Solparti Köln Belediye Meclis üyesi Güldane Tokyürek ise "Köln'den Hozan Cane ve Bekir Topgider ile iki Alman tutuklu, Gönül Örs geçen hafta ev hapis cezasıyla tahliye oldu ve çok sayıda Almanın yurtdışı yasağı var. Onların artık bizim yanlarımızda olmasını istiyoruz" diye konuştu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazar Günter Wallraff, eski Devlet Bakanı Anke Brunn, Solparti Köln Başkanı Jörg Detjen ve Adil Demirci'nin yayınladığı ortak açıklama okundu. Eylem yaptıkları meydanın artık dayanışmanın sembolü haline geldiğini söyleyen Demirci, "Erdoğan ve AKP rejimi Almanya ve AB'yi 'rehin politikası' ile tehdit ediyor ve tutsakların sayısı arttıyor. Alman Hükümeti artık tüm dış ilişkileri ve diplomatik yetkilerini kullanarak Saray rejiminin keyfi saldırılarına dur demelidir" dedi.

Eylemde HDP'nin eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık tarihinde görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.