24 Eylül 2024 Salı

Köln'de Keupstrasse saldırısı protesto edildi

Almanya'nın Köln kentinde Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin ve esnafların olduğu Keupstrasse'de 9 Haziran 2004 tarihinde Alman faşistleri tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırı protesto edildi.

Almanya'nın Köln kentinde Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin ve esnafların olduğu Keupstrasse'de 9 Haziran 2004 tarihinde Alman faşistleri tarafından yapılan bombalı saldırıda 32 kişi yaralamıştı. "Herkesin meydanı (Platz für Alle)" isimli inisiyatifin çağrısıyla faşist saldırı protesto edildi.

500'ü aşkın kişi katıldığı eylemde ilk konuşmayı saldırıda yaralananlar konuştu ve o gün yaşadıklarını anlattı. Ardından Köln Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwerpes yaptığı konuşmada, Köln kentinin ırkçılığa karşı mücadele ettiğini aktardı ve saldırının gerçekleştiği yere anıt dikeceklerini söyledi.

9 Haziran 2004'de yapılan bombalı saldırı faşist NSU çetesi tarafından yıllar sonra kabul edildi. NSU davasını takip eden avukatlar Edith Lunnebach ve Eberhard Reinecke'de birer konuşma yaptı ve bu bombalı saldırının bireysel yapılmadığını ve bunların arkasında duranları da ortaya çıkartmak gerektiğini vurguladı.

Eylemde ayrıca BlackLivesMatter hareketi, Migrantifa NRW, DİDF Gençlik ve Köln Entegrasyon Meclisi Başkanı Tayfun Keltek birer konuşma yaptı. AGİF üyeleri ise "Irkçı ve faşist saldırılara son" yazılı pankart ve ABD'de katledilen Georg Floyd'un fotoğrafının olduğu dövizlerle eyleme katıldı.