22 Eylül 2024 Pazar

Köln'de Dayanışma Sesleri Derneği kuruluşu ilan etti

Almanya'nın Köln kentinde Adil Demirci ile Dayanışma Komitesi çalışmalarını 'Dayanışmanın Sesleri (Stimmen der Solidaritat – Mahnwache Köln)' adını verdikleri dernek ile sürdürecek.

Almanya'nın Köln kentinde ETHA çevirmeni Adil Demirci için kurulan Dayanışma Komitesi çalışmalarını dernek çatısı altında devam ettirme kararını verdi. Wallrafplatz'da 63. hafta Adil Demirci için eylem düzenleyen komite 'Dayanışmanın Sesleri' (Stimmen der Solidaritat- Mahnwache Köln) ismiyle dernekleştiğini ilan etti.

Etkinliğe Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, SPD'nin Grupbaşkanvekilli Rolf Mützenich ve Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker yolladıkları video mesajları ile dernekleşme süreci selamladı. Dernekleşme sürecinde yer alan yazar Günter Wallraff sağlık nedenleriyle kuruluş etkinliğe katılamadı, selamlarını iletti.

DEMİRCİ: BURADAN TUTSAKLARIN SESİ OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ
8 Kasım'da yapılan kuruluş etkinliğinde konuşma yapan Demirci, "Sizler bu zor süreçte büyük emek harcadınız ve çok sayıda kesimin katkılarıyla güzel bir çalışma yürüttünüz. Bu güzel ve örnek çalışmayı dernekleşerek devam edeceğiz. Türkiye'de şuan 62 Alman vatandaşı tutsak, basın ve ifade özgürlüğüne saldırılar devam ediyor, çok sayıda gazeteci ve muhalif tutsak. Bizler buradan onların siyasi tutsakların sesi olmaya çalışacağız" dedi.

Etkinliğe Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wullf'da mesaj yolladı. Wulff, "Almanya'ya geri dönmenize ve artık özgür olmanıza çok sevindim. Köln'den aldığımız büyük dayanışma beni çok etkiledi. Dileğimiz sizin aldığınız desteği aynı durumlar olan insanlarında almasıdır. Size başarılar diliyorum" dedi. 

MÜTZENİCH: GÜZEL BİR ÇALIŞMAYI DEVAM ETTİRECEKSİNİZ
Demirci'nin duruşmalarına izleme amaçlı gelen SPD'nin Grupbaşkanvekilli Rolf Mützenich'de video mesajı ile dernekleşmeyi selamladı. Mützenich, "Bugün aslında sizlerin aranızda olmayı çok isterdim. Dernekleşmeyle gitmenize çok sevindim ve Adil ile benzeri durumda olan insanların seslerini burada basına yansıtmaya çalışacaksınız. Türkiye'de tutsakları unutmadığımızı göstereceksiniz. Güzel bir çalışmayı devam ettireceksiniz“ dedi.

Ardından Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker'de etkinliği selamladı. Reker, "Wallrafplatz'da 63 hafta sokağa çıktınız ve sonunda Demirci yeniden Köln'e dönebildi. Türkiye'de Demirci yanı sıra Deniz Yücel, Meşale Tolu, Ahmet Altan başta olmak üzere çok sayıda gazetecilere yönelik mahkemeler devam ediyor. Köln'de yaşayan Alman vatandaşları Hozan Cane ve Gönül Örs halen tutsak. Basın ve ifade özgürlüğü insan hakların temel maddelerin birisidir ve buna değer verilmelidir. Sizlerin çalışmalarınıza devam etmenizi istiyoruz ve başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu. 

Slovenya'da Türkiye'nin çıkardığı İnterpol kararı sonucu 3 ay tutuklu kalan İsmet Kılıç da etkinlikte konuşma yaptı ve başarılar mesajını iletti.

Etkinlikte Köln Sol Parti, CDU ve FDP Belediye Meclis üyelerin kısa konuşmaların ardından müzik programıyla devam etti. Etkinliğe Sol Parti Milletvekilli Heike Hänsel ve SPD eski bakan Anke Brunn da destek mesajlarını iletti.