20 Eylül 2024 Cuma

Koçyiğit: Yan yana durarak kazanacağız

DEM Parti milletvekilleri Hakkari'deki kayyum darbesine karşı Meclis kapısında açıklama yaptı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Van'da birlikte durduk ve birlikte halkın iradesi tecelli etti, halk kazandı. Bir kez daha yan yana durarak kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve milletvekilleri Hakkari'de halk iradesine kayyum atanmasına karşı TBMM Basın Kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Kayyum darbedir" ve "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" dövizleri taşındı.

'BİRLİKTE DEMOKRASİYİ SAVUNURSAK KAZANABİLİRİZ'
Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'a verilen hapis cezasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ifade eden Koçyiğit, iktidarın 31 Mart yerel seçimlerinde halkın verdiği hiçbir mesajı almadığını söyledi.

Rejimin ayakta kalmasının yegane yolunun Kürtlere saldırmak, Kürt halkının demokratik iradesini yok etmek ve demokratik siyaseti tasfiye etmek olduğunu belirten Koçyiğit, Hakkari'de halk iradesine yapılan darbenin Hakkari'yle sınırlı kalmayacağını söyledi.

O nedenle Türkiye'nin dört bir yanından herkesin bu hukuksuzluğa karşı durması gerektiğini ifade eden Koçyiğit, "Birlikte demokrasiyi savunursak birlikte kazanabiliriz. İçişleri Bakanlığının açıklamasında isnat ettiği suçlamaların hiçbirinin dava dosyasında olmadığını hepiniz iyi biliyorsunuz, bütün kamuoyu biliyor" dedi.

'HALK İRADESİNİ SAVUNMASIN DİYE ASKERLERLE DOLDURDULAR'
Hakkari'nin askerlerle doldurulduğuna işaret eden Koçyiğit, şöyle devam etti: "Hakkari halkı kendisine ait olanı, belediyesini, iradesini savunmasın diye Hakkari'yi asker ve polis postallarıyla kuşattılar. 70 yaşındaki annelerimizden 7 yaşındaki çocuklarımıza kadar herkesi ayrım gözetmeden copluyorlar, gözaltına alıyorlar. Biz bu faşizmi, bu şiddeti kabul etmiyoruz. Biz de burada, Meclis zemininde halkın iradesini savunmak için demokratik bir eylem ortaya koyduk. Bizim demokratik meşru eylemimiz de AKP'nin saldırısıyla karşılaştı. Düşünün ki TBMM'de 15 milletvekilini 150 AKP'li vekil linç etmek istedi. Dövizlerimizi yırtacak kadar demokrasiden ve insanlıktan uzak bir anlayıştılar. Buradan hem Türkiye kamuoyuna hem de bu hukuksuzluğu yapanlara seslenmek istiyoruz. İçişleri Bakanlığı derhal bu kolluk şiddetini sonlandırmalıdır. Eş Genel Başkanlarımıza, milletvekillerimize, heyetimize ama daha da önemlisi halkımıza yönelik bu şiddeti İçişleri Bakanlığı derhal durdurmalıdır."

'BİR AN ÖNCE BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİN'
Türkiye'nin batısında ayrı, Kürt halkına ayrı bir hukuk kurulmaya çalışıldığını belirten Koçyiğit, "Kepez'in görevden alınan belediye başkanının yerine yeni başkanı belediye meclisi seçti. Peki, Hakkari'de neden bunu yapmıyorsunuz? Hakkari'de madem bir hukuksuz süreç var ve madem kumpas olmasına rağmen siz bir hukuksal süreç yürütüldüğünü iddia ediyorsunuz, o zaman hukuksal süreç sonuçlanıncaya kadar Hakkari Belediye Meclisinin kendi içinde birini seçmesine neden izin vermiyorsunuz" diye sordu.

Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bir an önce bu hukuksuzluğa son verin, bir an önce kolluk güçlerinizi Hakkari sokaklarından çekin, halka saldırmalarını engelleyin. Bu şiddeti kınıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında bu hukuksuzluğa karşı söz söyleyen, sokağa çıkan, demokratik protesto hakkını kullanan, Hakkari ile dayanışan, Hakkari halkının yanında olan herkese buradan binlerce defa selam ve sevgilerimizi iletiyoruz. Van'da birlikte durduk ve birlikte halkın iradesi tecelli etti, halk kazandı. Bir kez daha yan yana durarak kazanacağımıza inanıyoruz."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA YÜRÜDÜLER
Açıklamanın ardından DEM Parti milletvekilleri "Kayyum darbedir, darbeye hayır" sloganıyla İçişleri Bakanlığı'na yürüdü. İçişleri Bakanlığı önüne gelen DEM Partililer bakanlık yetkilileriyle görüşme gerçekleştiriyor.