25 Eylül 2024 Çarşamba

Koçyiğit: HDK yeni yaşam iddiasını savunmaya devam edecek

Sabah saatlerinde evi basılarak gözaltına alınan HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun serbest bırakılması için basın toplantısı düzenlendi. Açıklama yapan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, "HDK halkların iradesinin gaspına inat, yeni yaşam iddiasını savunmaya devam edecektir" dedi.

İstanbul'da Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında, evi basılarak gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun serbest bırakılması için HDK Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Elit Bulut ve Erdal Avcı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eski Genel Başkanı Çiçek Otlu'nun yanı sıra birçok kurum temsilcisi ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama yapan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, ulaşabildikleri bilgilere göre HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun evine yapılan şafak baskınında gözaltına alındığı ve gerekçe olarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten işlem yapıldığını aktardı.

Diyarbakır merkezli bir soruşturma olduğunu belirten Koçyiğit, "Çok sayıda gözaltı var. Kabarık bir liste. Ayrıca Van İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları gözaltına alındı ve belediye abluka altında. Kayyum atandığına dair bilgiler var" diye konuştu.

İktidarın muhalefeti görünmez kılmak adına her türlü yolla kaydeden Koçyiğit, faşist blokun yenilgiye tahammülü olmadığını söyledi ve ekledi: "Sınırların içinde seçilmiş belediyelere kayyım atayarak halkın iradesini gasp etmeye girişti ilk olarak. Yetmedi, sınırların ötesine, Kuzey ve Doğu Suriye'ye işgal harekâtına girişti. Tüm dünya kamuoyunun basıncıyla baş edemeyip 'adım adım her şeyini planladığı' işgal planından şimdilik vazgeçmek zorunda kalan siyasi iktidar, hıncını 'içeride' demokrasi mücadelesi yürütenlerden çıkarmaya devam ediyor" diye belirtti. 

'HDK BİRLİKTE YAŞAM MÜCADELESİNİ ÖRGÜTLEMEYE DEVAM EDECEKTİR'
Her yeni günde kayyım ve gözaltı haberleriyle karşılaşmanın olağan hale geldiğine işaret eden Koçyiğit konuşmasına şöyle devam etti: 

"Daha bu sabah 16. kayyım haberini de aldık. İpekyolu Belediyesi'ne kayyım atandı ve eşbaşkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan gözaltına alındı. HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun gözaltına alınması, görüntüyü kurtaracak hukuki gerekçeler bulmaya bile zahmet edilmeden girişilen bu zincirleme saldırıların bir parçasıdır. AKP-MHP hükümeti tükeniş ve çözülüş sürecini, Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için Doğu ve Kuzey Suriye'de başlattığı savaşla ve muhalefeti bölme, Kürt halkını yalnızlaştırma ve demokrasi mücadelesi yürütenleri kriminalize etme operasyonlarıyla da aşamayacaktır. Halkların Demokratik Kongresi ezilenlerin seslerini yükseltmesini suç olarak göstermeye ve halkların iradesinin gaspına yönelik girişimlere inat, halkların birlikte yaşamını ve mücadelesini örgütlemeye, yeni yaşam iddiasını savunmaya devam edecektir."

Halkın yoksullaştığını ve ülkenin yok oluşa götürüldüğünü vurgulayan Koçyiğit, "Bize operasyon yaparak bunun gerçekleşmesini önleyemeyecekler. Eş sözcümüz, gözaltına alınan arkadaşlarımız ile belediye eş başkanlarımız bu hakikate dikkat çektikleri için sarayın hışmına uğruyorlar ve AKP-MHP emriyle tutuklanıyorlar."

'SÖZ KONUSU KÜRTLERSE BÜTÜN MUHALEFET YAN YANA DİZİLİYOR'
Ülkede söz konusu olanın Kürt'se bütün muhalefetin yan yana dizilip kendi rolünü yerine getirdiğinin altını çizen Koçyiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: "AKP-MHP ile bu süreci izah edemeyiz, devletin 100 yıllık karakterinin dışa vurumudur yaşananlar. Maruz kaldığımız her hukuksuzlukta en büyük pay CHP'nindir. Başkanlık seçimine geçit verenler, anayasaya aykırı olduğu halde dokunulmazlıklar kaldıranlar, işgale içleri yana yana evet diyenlerin eş sözcümüzün gözaltına alınmasına, Suriye'de atılan her bir mermide payı vardır. Bütün demokrasi güçleri olarak daha fazla yan yana gelmeliyiz ve demokratik mücadeleyi yükseltmeliyiz."