23 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê zaferinin günlüğü

Kobanê direnişi, canlarını düşünmeden feda eden yüzlerce kadın, erkek genç ve yaşlı savaşçının kahramanlığında yaşam buldu. İşte o kahramanlardan bazılarının bir deftere, bir duvara işledikleri düşleri. Bugünde Kobanê sokaklarında geride kalan arkadaşlarının defterlerinde yaşam buluyor.

Kobanê Direnişi, canlarını hiç düşünmeden feda eden yüzlerce kadın, erkek, genç ve yaşlı savaşçının kahramanlığında hayat buldu. 27 Ocak günü Kobanê kent merkezinde yüzlerce savaşçı, omuz omuza çektikleri halayla zaferi kutladı.

İşte bu direnişin ve zaferin belki de isimlerini bilmediğimiz kahramanlarının o gün bir başka savaşçı arkadaşlarının günlüklerine yazdıkları. Tarihe düşen sadece bir not; Bu deftere satırları yazan savaşçılardan bazıları Kobanê'nin özgürleşmesini göremeden sadece bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra en ön cephede şehit düştüler. Fakat her şeye rağmen onlar Kobanê'nin IŞİD çetelerinden temizlenip halkın özgür bir şekilde yaşayacağına inanıyorlardı. Bu inançla da 134 gün boyunca direndi ve Kobanê'nin zaferini dünya halklarına ilan ettiler.

KOBANÊ SAVAŞININ GÜNLÜĞÜ (ANKA KUŞU)

 

Aslında şuan yazdığım yazıyı saldırı günü yazmalıydım fakat vakit olmadığı için bugüne kaldı. Kobanê direnişi hakkında birkaç değerlendirmede bulunmak istiyorum. Öncelikle bütün Kürdistan ve dünya devrim şehitlerini minnettar ve saygıyla anıyor ve amaçlarını selamlıyorum. Kobanê benim için insanlığın uyandığı yerdir. Devamında vicdanların bir yandan öldüğü diğer yandan yediden vicdanların ölümden kurtulduğu savaş şehridir. İnsanlıktan çıkmışlarla insanlık savaşının verildiğidir. Öte yandan benim için her bir şehitle birlikte defalarca ölümümün olduğu acılar ve ıstıraplar içinde bir hayat. Umuyorum Kobanê seninle insanlık insanlaşır artık ve ne olduğunu anlar. Bir şehit daha görmek istemiyorum. Yoldaşım ölmüşüm artık Son bir anımla beraber hafızandayım. Yaşamına zihninle söyleyen anılarda dilinde dönüyorum.

Tarih-12.12.2014
Saat -16:40
Saldırı Öncesi
Kendal Baz (Kobanê direnişinde Miştenur tepesinde ölümsüzleşti)

Değerli insanların mekanı, özgür yaşam mekanıdır. Önemli olan insanlığını yitirmemek ve o ölçüde yaşamaktır. Devrimci selam ve saygılar.

Şervan Şiyar Kobanê 12.12.2014

Aslında siz yoldaşlarıma yazı ile kalem ile ifade edecek kelime bulmak mümkün değil. Kürt kadının dünyaya sesini duyurduğu şu dönemde sizin gibi yoldaşlarımla bulunmak ve onlarla apoculuk ruhunu taşımak belki her Kürt gencin her devrimcinin hayalidir. Sizlerle savaşmak hayaline ulaşmışken bu heyecanı dile getirmek mümkün değil. Birbirimizden yani yoldaşlık ilhamından aldığımız güç ve moralle elde edemeyeceğimiz başarı yoktur. Temennim odur ki önderimizin bir an önce aramızda bulunması ve devrimin taçlandırılmasıdır. Kendi anadilimde yazmadığım içinde öz eleştirimi vererek son veriyorum. Serkeftin (Başarılar)

Mordem Goyi Kobanê 12.12.2014

Dembaş Heval, aslında alışık değilim arkadaşlara birşeyler yazmaya. Ne zaman yazmaya kalkışsam kalemim zorlanıyor. Önderlik diyor ya "yazmak için ruhun dolup taşması gerekiyor" Belki de hala o aşamaya ulaşamamışım. Çok kısa bir zamandır bir aradayız şunu farkettim sen de, güzel bir yoldaşlığın varve güzel, onurlu bir yaşamın arayışçısısın. Umarım her zaman bu arayışın devam eder. Hakikat arayışından ve güzel yoldaşlığından taviz vermeden kendini önderliğe yakınlaştırırsın.

"Zorluklar sizi yıldırmasın, aksine çelikleştirsin. Yaşamı zorluklarla kazanın ki yaşamın değeri olsun. Kolay kazanılan yaşam yaşamaya değmez"

Dijvar Egît

"Her şey militanca olursa anlamlıdır değerlidir"

Kobanê direnişinin içinde birilerinin tarihe not düşüyor olmasının mutluluğunu bu satırlarda paylaşmak çok güzel. "Ancak bu şekildeki yoldaşlık ilişkileri ile PKK tarihsel ve örgütsel misyonuna cevap olabilecektir" diyor Önderlik. Ve bizler partinin burada sunduğu hizmet şansına şehitler halk ve Önderlik adına layık olma çabamızı sürdürüyoruz İnadına değil inadına yaşayarak. (Şehit Zinar yoldaşın anısına)

Yaşayanlar daima eksiktir gerçek ve tam olan şehitlerdir, önderliktir. Devrimci selam ve saygılar.
Derviş Cevahir(Kobanê) 12.12.2014

Kobanê'de yağmur yağıyor ve mevzide bir şiir okur gerilla: "Dövüşenlerde var bu havalarda" Bir şiir ki şehitlerin kulağına fısıldanan intikam yemini gibi "Rahat uyu heval, yarım kalmaz düşlerin" der gibi. Bir şiir ki, ezilen bir halkın kadim yarasını sarar gibi. Kapitalist barbarlığın ayyuka çıktığı, ezilen halkların çığlığının semayı sardığı bir dönemde bu halklar cehennemini cennete çevirmek için doğan bir güneş olan Rojava Devrimi özgür, demokratik ve komünal yaşam biçimi tüm ezilen halklara umut olmuştur. Bu umuttan korkan cehennem zebanileri Rojava güneşini karatmak için bütün kinlerini Kobanê'ye kusmaya başladılar. Kobanê'nin bu destansı direnişi sadece bir avuç toprağı savunma biçimi değildir. Kobanê karanlığa arşı aydınlığın savaşıdır. Kobanê'yi savunmak umudu savunmaktır. Kobanê'yi savunmak insanlığı savunmaktır. AN SERKEFTİN AN MİRİN.
14.12.2014 Çektar Botan (Kobanê)

Efsaneler der ki ölüm varsa sen yoksun. Sen varsan ölüm yoktur. Sen sağ olduğun sürece demek ki yaşamak vardır ölüm yoktur. Özgürce yaşamak vardır. Ama özgürlük bedel ister Ama o özgürlük Reber Apo'nun özgürlüğüyse bir can değil bin can feda olsun. Bizim de budur efsanemiz. Gerilla yaşamında ölüm yoktur. Yaşamak için mücadele vardır. Hep direnişler içinde yaşamak vardır. Önderliğin bir sözü vardır. Gençlikle başladık gençlikle bitireceğiz.

Çektar Botan 18.12.2014 (Kobanê)

kavgamsın
Savaşımsın hayat
Acı içinde ölümümsün ansızın
Son soluğumsun gözlerimde düğümleyen
Hayat güzelin aranıyor bulunur mu bilmem
Güzeliğini bağışlar mısın insanlığa
Saat: 3.15

Kendal Baz 12.22.2014

"Küllerinden yeniden alevlenen Kürt gençleri" Duygularımızı haykırışlarımızla bir Kürdistan'ın eşsiz dağlarına, bir de mürekkebi bitmek nedir bilmeyen bu kalem vasıtasıyla bu tertemiz kağıtlara anlatabiliriz. Çünkü duygularımızdır bu kalemin mürekkebini solduran ve sabredendir bu kalemi duygularınız karşısında, şu an amaç uğrunda büyük bir iradeyle yoldaşlığımızı kucaklayıp aşığı olduğumuz toprakla uğruna tepe "Miştenur'da" mevzilerdeyiz tek hayalimizdir sevdalısı olduğumuz bu topraklarda özgürleşip özgürlük ateşini yakıp yoldaşlığımızla gürleştirdiğimiz bu ateşin etrafında gerilla halayını çekmektir. Bunu sıcacık yoldaşlığımız ve samimiyetimizle yapacağız. Miştenur'uda bu DAİŞ çetelerinden temizleyeceğiz. Özgür bir yaşamda buluşmak dileğiyle can yoldaşım.
Umut zaferden üstündür
Sarina Umut Faraşin- 20.01.2015 (Miştenur)

Yoldaşlıktan daha onurlu başka bir şey yoktur. Bu yoldan yürümeliyiz. Kürdistanı özgürleştirmek ve şehitlerimizin bayrağını Kobanê ve bütün Kürdistan'da dalgalandıracağız. Ben inanıyorum bundan sonra başaracağız. Bunun içinde başarılar diliyorum. Devrimci saygı ve selamlarımla…
Rubar Şerwan (Kobanê) 22.01.2015 (Miştenur)

(Kobanê'de bir evin duvarına MLKP savaşçısı Emre Aslan'ın (Alişer Dersim) yazdığı yazı. Aile yazıyı muhafaza ediyor.)
Ülkeye dünyaya evrene
Umut barındıran aydınlık bir mermi olarak geldim
Ermeni değildim
Ama paramazdım
Alevi değildim
Ama kızılbaştım
Yarım kalan ne varsa
Ödenmeye bizde kalan ne varsa.. Şimdi Miştenur'da
Toz barut kan ve sloganlar arasında
Ödenmeye gelmiş bir boyun borcu.
Paramaz Kızılbaş

(Kobanê direnişinde yer alan MLKP savaşçılarının şiir yazdığı Batı cephesinde bir duvar. Bu duvar'da ev sakinleri tarafından korunmaya alınmış durumda.)

Yürüyor umudun ordusu
Zilan'dan Sarya'ya
Özgür'den Paramaz'a
Umutsuzluğu
Kurşuna
Dizerek!
Munzur Güneş 18.12.2014 (Kobanê)