23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kobanê yoldaşlık direnişiydi'

Kobanê'nin IŞİD çetelerinden temizlenerek özgürleştirilmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Büyük direnişten yaralı kurtulan savaşçılar, dünya halklarının gözleri önünde kazanılan zaferin için büyük bedeller ödendiğini belirtti, "Kobanê yoldaşlık direnişiydi" dedi.

Kobanê zaferinin kahramanları, birçoğu çeşitli coğrafyalardan, farklı ülkelerden gelen, sayıları binlerle ifade edilecek YPG, YPJ, enternasyonalist, komünist savaşçılardı. 134 gün süren bu soluksuz direnişte birçok savaşçı yaşamını yitirdi yüzlerce savaşçı ise yaralandı. 
Newal Agit Koçer ve Kajin Kobanê, Kobanê direnişinde yaralandı, yanı başlarında onlarca arkadaşları şehit düştü.

Kobanê savaşında Miştenur tepesinde yaralanan Newal Agit Koçer ve köy operasyonlarında yaralanan Kajin Kobanê, Kobanê zaferinin 5. yılını ETHA'ya değerlendirdi.

Tarihi bir direnişin ortaya konulduğunu vurgulayan Newal Agit Koçer, "İnsanlık dışı katliamlar gerçekleştiren DAİŞ çetelerine karşı YPG, YPJ ve enternasyonal savaşçılar olarak büyük direniş ortaya koyduk. Her şeyin başında Kobanê'de ciddi bir moral ve yoldaşlık vardı. Ben Miştenur tepesinin özgürleştirilmesi sırasında yaralandım. DAİŞ çeteleri çok korkuyordu. Biz üzerlerine yürüdüğümüzde kaçarak geri gittiler. Miştenur tepesini özgürleştirdikten bir gün sonra ben yaralandım. Kobanê'de gerçekten YPG, YPJ'nin ortaya koyduğu yoldaşlık ve direniş ruhu bize zaferi getirdi. Tabi Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi ile iradeye dönüştü" diye kaydetti.

'MORALİMİZ HER ZAMAN YÜKSEKTİ'
Kobanê direnişinde sürekli morallerin en üst seviyede olduğunu, asla yılgınlığa kapılmadıklarının altını çizen Koçer, "Kobanê direnişinde operasyona çıkacağımızda veya DAİŞ çetelerinin saldırıları karşısında hep moralli ve coşkuluyduk. Operasyona çıkamadan önce halay çekiyorduk. Coşkuyla saldırıya geçiyorduk. O dönem ortaya çıkan yoldaşlık ruhu tarif edilemez, çok güzeldi" dedi.

IŞİD çetelerinin, kadın gücü olan YPJ'den korktuğunu ifade eden Newal Agit Koçer, şunları söyledi: "Rojava devrimi; kadın devrimi ve kadın yoldaşlar bütün mevzilerde DAİŞ'e karşı direndiler. DAİŞ çeteleri bizim zılgıtlarımızdan korkuyordu. Onların saldırılarını silahın yanı sıra zılgıtlarımız ile kırıyorduk. Direnişimiz DAİŞ çetelerini çok korkutuyordu. Kobanê direnişi boyunca en fazla bizi iradeleştiren yanı başımızda şehit düşen yoldaşlarımızdı. Kobanê direnişinde unutamadığım iki anı yaşadım birincisi saldırıya geçtiğimiz bir dönemde bir arkadaş yaralandı o arkadaş hastahaneye yetişene kadar şehit düştü, her ne zaman elime baksam o arkadaşın kanı ve son bakışı gözümün önünden gitmiyor. Bir diğeri ise şehit Delila'nın şarkılarını söyleyerek operasyonlara gidişimiz."

'BUGÜN DE HALKIMIZ KOBANE'Yİ SAVUNACAK'
Hastahane de tedavi gördüğü sırada zafer haberini aldığını söyleyen Koçer, "Herkes benim şehit düştüğümü sanıyordu. Komadan çıktım ve bana Kobanê'nin özgürleştiğini söylediler, gözyaşlarımı tutamadım. İlk aklıma şehit düşen yoldaşlar geldi. Hastahaneden çıktıktan 4 ay sonra Kobanê'ye geldim. Taburumdan hiçbir arkadaşımın hayatta olmadığını öğrendim. Kobanê sokakları yıkılmıştı, halk yeni yeni evlerine dönüyordu. Son olarak şunu belirtmek isterim 2014 yılında halk ile birlikte YPG, YPJ nasıl bir direniş ortaya koyduysa bugünde işgalcilere karşı halkımız, Kobanê'yi şehitlerin verildiği toprakları savunacaklardır" diye belirtti.

KAJİN KOBANE: GEREKİRSE HALKIM İÇİN CANIMDAN BİR PARÇA DAHA VERİRİM
Köylere yönelik operasyonlar sırasında ayağından yaralanan Kajin Kobanê şunları söyledi: "Kobanê direnişi halen devam ediyor. Bende bu direnişte payıma düşeni yaptım. Ben şu anda çok mutluyum ve başım dik. Çünkü tarihi bir direnişin içerisinde yerimi aldım ve yaralandım. Yaralandığımdan kaynaklı hiçbir zaman pişman olmadım. Yine diyorum eğer gerekirse bu canımdan bir parça daha halkım için vermeye hazırım."

Türkiye'nin açıkça çeteleri desteklediğini ifade eden Kobanê, "Türk devleti açık açık DAİŞ çetelerini nasıl desteklediğini gösterdi. Bunu açıktan bütün dünyanın gözü önünde yaptı. Kobanê savaşında DAİŞ çetelerinin arasında birçok Türkçe konuşan çete vardı. Kobanê savaşında çok açık bir şekilde gördük ki Kürt halkının hakları söz konusu olduğunda bütün uluslararası güçler gözünü yumdular. Ne zaman ki gerçekten DAİŞ'e karşı sonuna kadar direneceğimizi gösterdik o zaman uluslararası koalisyon uçaklarını kaldırdı. Buna karşı şehit düşen arkadaşlarımızın yol göstericiliğinde Kobanê'de zafere ulaştık" dedi.

Dünya halklarına seslenen Kajin Kobanê, "Öncelikle halkımıza sesleniyorum; kendilerine inansınlar. Kendi birliklerini örgütlesinler. Saldırılara karşı birlikte mücadele etsinler, savaşçılarının yanlarında olsunlar. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik gerçekleştirdikleri saldırı bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştiriliyor. Halkımız kendi öz gücüne inanmalı ve bu saldırılara karşı direnmeli" dedi.