Kobanê ve Hesekê'de 8 Mart çalışmaları
Rojavalı komünistler 8 Mart çalışmalarını sürdürüyor. Kobanê ve Hesekê kentlerinde kadınlarla birlikte yapılan eğitim çalışmalarında Rojava kadın devrimi kazanımlarına rağmen yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Kadınların devrimde erkek egemen baskılarla yüz yüze kaldığı vurgulandı. Devrim kazanımlarını korumak için mücadeleyi geliştirmek gerektiği belirtildi. Rojava devrimi ile dayanışma içinde olan Türkiye ve Kuzey Kürdistan'lı devrimcilere, sosyalistlere dönük faşist AKP-MHP şeflik rejiminin saldırı ve baskılarına dikkat çekilen eğitim çalışmalarında birçok devrimcinin bedel ödediğine vurgular yapıldı. JKŞ üyeleri 8 Mart bildiri ve Raperîn gazetesiyle birlikte Kobanê'de tekstil atölyesi ziyareti gerçekleştirdi. Kent merkezinde stand açıldı.
Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri 8 Mart hazırlıkları kapsamında Kobanê'de eğitim çalışması düzenledi.
8 Mart'ın tarihçesinin anlatıldığı eğitim çalışmasında erkek komünistlerin görevleri kapsamında tartışmalar yürütüldü.
Eğitim çalışmasında sunum yapan TKŞ temsilcilerinden Mirza Berxo Rojava'da yaşanan sorunlara dikkat çekti. Mirza Berxo, "8 Mart'a doğru giderken özellikle Rojava'ya değinmek istiyorum. Rojava Kadın devrimi diyoruz ama hala bu konuda erkekler cephesinden tepkiler yaşıyoruz" dedi. Rojava devrim topraklarında kadınların erkekler tarafından hala şiddete maruz kaldığı, intiharların yaşandığına dikkat çekin Mirza Berxo, "İntihar vakaları yaşanıyor, bunlar kendini öldürmek değildir. Bir kadın kendi canına kıydı deniliyor ama neden? Arkasındaki sebep nedir? Biz erkekler bunlara sebep oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Rojava devriminin bir kadın devrimi olarak anılmasında ölümsüzleşen kadınların payının önemine vurgu yapan Mirza Berxo; Arin Mîrxan, Barîn Kobanê, Sarya Özgür'ü andı.
JKŞ temsilcilerinden Xanim İbrahim Rojava devriminin savunmasında kadınların ön cephelerde yer aldığını hatırlatarak kadınların bu duruşunun faşist DAİŞ güçlerinde korku yarattığını söyledi. Xanim İbrahim, "Kan ve can bedeli, fedailikle bu devrim inşa edildi" vurgusu yaptı. Kuzey Kürdistan'da ve Türkiye'de Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş gibi siyasetçilerin Kobanê'ye destek verdikleri için tutsak olduklarını söyleyen Xanim İbrahim, "Bedel ödeyen sadece biz değiliz. Bu devrim için herkes bedel ödedi" diye konuştu.
Rojava devriminde kadınların birçok kazanımları olmasına rağmen erkek egemen toplumsal baskı altında kaldıklarını söyleyen Xanim İbrahim konuşmasını şöyle tamamladı: "Rojava devrimi kadın devrimi ama pek çok konuda kadın hala eziliyor. Ev içi emek tanınmıyor. Yemek yapımı gibi işler işten görülmüyor. Miras konusunda feodal gelenekler sürüyor, kadının hakları tanınmıyor. Kadınlar olarak bu devrimin kazanımlarını korumalıyız. Ve mücadeleye devam edeceğiz."
JKŞ üyeleri 8 Mart çalışmaları kapsamında tekstil atölyesini ziyaret etti ve bildiri dağıttı. Aynı zamanda kent merkezinde stand açıldı ve kadınlar 8 Mart'a davet edildi. CKŞ üyeleri ise Raperîn gazetesi dağıtarak 8 Mart çalışmalarına dahil oldu.
HESEKÊ
JKŞ 8 Mart çalışmaları kapsamında TKŞ kurumunda kadınlarla eğitim çalışması gerçekleştirdi. Sunumuna 8 Mart'ın tarihçesiyle başlayan JKŞ sözcüsü Fadya Sido kadınların mücadele tarihini aktardı. Özel mülkiyet sisteminin kadınların ezilme, baskı tarihi olduğuna dikkat çeken Fadya Sido, Rojava devriminden önce Suriye rejiminin egemenliği altında kadınların, erkek egemen toplumsal baskıyla yüz yüze kaldıklarını. Kadınların toplumda değersiz görüldüğü, yok sayıldığı hatırlattı.
Kadınların yaşamının devrimle birlikte değiştiğini söyleyen Fadya Sido, Rojava devrimiyle birlikte kadınların önemli başarılar elde ettiklerini ifade etti. Kadın kanunlarının, eşbaşkanlık sisteminin, kadın örgütlenmelerinin kadınların kazanımları bakımından önemli olduğunu söyledi. Kadın direniş tarihine dair aktarımlar yapan Fadya Sido, Ortadoğu'da Afganistan, Yemen, Lübnan, Filistin, İran, Sudan tarihinde kadınların toplumsal mücadelede önemli roller üstlendiğini söyledi; Süveyda ve Filistin'de direnen kadınların mücadelesine dair bilgiler verdi.
Rojava ve Şengal tarihinde kadınların önemli direnişler açığa çıkardığını söyleyen Fadya Sido, DAİŞ ve işgalci Türk devletinin direnen kadınları hedef aldığına dikkat çekti. Rojava ve Şengal'den örnekler verdi. Gelenekselliklerin kadınların yaşamında ki etkilerine değinildi. Ev içi emek sömürüsünden örnekler verildi. Devrimden sonra bunların hala sorun olarak devam ettiği, devrim kurumlarında, eşbaşkanlık sistemiyle gelişmeler sağlandığı, bazı kazanımlar elde edildiği ama toplumsal olarak sorunların devam ettiği belirtildi.
Zindanlarda ki politik kadın tutsakların gözaltı ve zindanlarda yaşadıkları işkencelere, baskılara dikkat çekildi. Kadınların bunlara rağmen direndikleri, mücadele ettikleri belirtildi. Gün be gün kadınların direnişi yükselttiklerine dikkat çekildi.
Eğitim çalışması 8 Mart günü yapılacak eylem ve etkinliklere katılım çağrısıyla bitirildi.