23 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Şahin: Kobanê zaferi halklara umut oldu

Kobanê zaferinin 5. yılında özgürlük ve demokrasi mücadelesini her alanda sürdüreceklerini dile getiren Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Mehmet Şahin, "Kobanê halkının ve bu topraklarda direnen savaşçıların 5. yıl önce IŞİD karşısında kazandıkları zafer, bütün dünya halklarına umut oldu" diye belirtti.

Kobanê 26 Ocak günü IŞİD çetelerinden özgürleştiğinde geride yıkıntılar arasında bir kent kalmıştı. Yıkıntılar arasında halka yeniden özgürlük ve demokrasi anlamında göz kırpan Kobanê kenti bütün olumsuzluklara rağmen Anka kuşu misali kendini yeniden var etmeyi başardı. En önemlisi ise bütün dünya ezilen halklarına umut ışığı oldu.

Dünya halklarının ortaya koyduğu dayanışma ile hızla kendini toparlayan Kobanê, şimdilerde başka bir işgal saldırısı tehdidi ile yüz yüze. Buna karşı Kobanê halkı IŞİD'e karşı nasıl direnildiyse yine o şekilde direnmekte kararlı.

Kobanê direnişinin zaferini ve Türkiye'nin işgal saldırısı tehditlerini Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Mehmet Şahin ETHA'ya değerlendirdi.

IŞİD'in 5 yıl önce ilk olarak Kobanê'de geriletildiğinin altını çizen Şahin, "Kobanê ilk olarak 2012 yılında Bass rejiminden özgürleştirilmesinin ardından bölgede bulunan gerici devletler Kobanê'de ortaya çıkan demokratik modele yönelik saldırılar gerçekleştirdiler. Bölge gerici devletleri El Nusra gibi IŞİD gibi çeteler ile saldırılar düzenleyerek toprakları işgal etmeyi amaçladılar. Bu sadece bir işgal saldırısı değildi. Kobanê'de yaşayan halkları yok etmeyi önlerine hedef olarak koydular. Bu saldırılar karşısında dünya halkları Kobanê halkının mücadelesinin yanında durarak bu işgale karşı direndi" diye konuştu.

IŞİD KOBANÊ'DE YENİLDİ
Kobanê'de tarihi bir direnişin ortaya konulduğunun altını çizen Şahin, "Kobanê bir daha esaret altına girmemek ve yok olmamak için sonuna kadar direndi. Kobanê'nin zaferi bütün Orta Doğu halklarının kazanımına, zaferine dönüştü. IŞİD ilk kez Kobanê'de yenildi. Kobanê zaferi ezilen halklara sömürüye karşı mücadele eden milyonlarca kişiye umut oldu. Rojava devrimi özgürlük mücadelesi verenlerin, sokaklarda özgürlüğü için direnenlerin umududur. Gerek Türkiye, gerek Irak, İran ve Orta Doğu ülkelerinde yaşayan halklar olsun Rojava'da ortaya çıkan özgürlük ve demokrasi modelinin kendilerine umut olarak gördüler. Bundan kaynaklı IŞİD çeteleri bölgede bulunan kimi gerici güçler ile bu demokrasi ve halkların özgürlüğünü savunan devrimi yok etmeyi amaçladı. Bölgede demokrasi mücadelesi veren halkları yok etmeyi esas aldılar. Çeteleri destekleyenler bu topraklarda sömürgeciliklerini sürdürmeyi amaçladılar" diye belirtti.

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Mehmet Şahin, "Kobanê'nin özgürleştirilmesinin hemen ardından burada yaşayan halk yeniden yaşamını inşa etmeye çalıştı. Ayrıca verdikleri demokrasi mücadelesini kaldıkları yerden yürüttüler. Kobanê'de ortaya çıkan irade bütün Suriye'nin özgürleştirilmesi açısından da yol gösterici oldu. IŞİD'in Kobanê'de yenilgiye uğratılması aslında bölgede IŞİD'i destekleyen kimi ülkeleri de geriletti" diye kaydetti.

KOBANÊ'DE YOLDAŞLIK KAZANDI
Kobanê'de o dönem ortaya çıkan siper yoldaşlığına da dikkat çeken Şahin, "Kobanê'de ortaya çıkan yoldaşlık, savaşçıların ve halkın bir birleri ile kurduğu ilişki o zaferi bütün dünyaya yaydı. O gün bizim ile omuz omuza burada direnenler bugünde bu topraklarda Kobanê'nin ve Rojava devriminin büyütülmesi için mücadelelerini sürdürüyorlar. Örneğin MLKP, Rojava devriminin başından itibaren devrimin inşasında yerlerini aldılar. Kobanê savaşında yerini aldılar şehitler verdiler. Buda şunu gösteriyor Rojava devrimi ezilen bütün dünya halklarının devrimidir. Biz halkımızın mücadelesine inanıyoruz. Türk, Arap, Kürt, Ermeni, Çerkez bütün halklara inanıyoruz. Bu inançla halkların birliğini sağlayacağız. Bütün halklar ile birlikte demokratik bir sistemi inşa edeceğiz. Orta Doğu halkların üzerinde yüz yıllardır süren köleleşme, sömürgeci zihniyetleri tıpkı Kobanê'de olduğu gibi geriletip demokratik sistemi inşa edeceğiz" dedi.

Son olarak Kobanê direnişinde ölümsüzleşen savaşçıların kendilerine yol gösterdiğini dile getiren Şahin, "Özgürlüğe ve demokrasiye inancı olan halklarımız ile birlikte şehitlerimizin mücadelesini 2020 yılında yeni kazanımlar ile taçlandıracağız. Bu vesile ile Kobanê'nin zaferi bütün Orta Doğu ve dünya halklarına kutlu olsun" diye belirtti.